Pe parcursul acestui an, circa 1000 de salariați, membri de sindicat, specialiști din cadrul a cinci filiale de la întreprinderea S.A. “Apă-Canal”, din zona de Sud a țării, au beneficiat de instruiri în domeniul securității și sănătății în muncă oferite de inspectorii de muncă ai Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS). Despre aceasta s-a comunicat astăzi, 25 octombrie, la Căușeni, unde a fost organizat un nou training de securitate și sănătate în muncă.
Elena Carchilan, șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a menționat că solicitarea de a organiza aceste training-uri a venit din partea conducerii Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri ”Sindindcomservice”, pentru a spori gradul de pregătire în domeniul securității și sănătății în muncă al angajaților de la S.A. “Apă-Canal”, a minimiza riscurile producerii unor accidente de muncă, pentru a sensibiliza și informa salariații de la această întreprindere despre normele, recomandările și cerințele în domeniul dat.
La Căușeni, Vasile Siloci, inspector principal al Zonei Sud din cadrul IMS, le-a comunicat participanților despre echipamentul necesar pentru activitatea specialiștilor de la întreprindere, instrucțiunile tehnice și factorii de risc care sunt dăunători sănătăți, respectarea cerințelor în domeniul securității și sănătății în muncă ce țin de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, conform legislației muncii și normelor internaționale de protecție a muncii.
Alexandru Gîlcă, directorul S.A. ”Apă–Canal Cahul”, a menționat că inspectorii de muncă ai sindicatelor sunt permanent deschiși pentru a oferi recomandări, consultanță, sugestii și sfaturi utile, care ulterior sunt aplicate de administrația întreprinderii în vederea îmbunătățirii condițiilor de muncă.
Prezent la training, Grigore Repeșciuc, primarul orașului Căușeni, a accentuat că administrația publică locală are o colaborare strânsă cu inspectorii de muncă ai sindicatelor. “Activitățile de acest gen sunt binevenite. Ne dorim să nu avem salariați accidentați și punem accent pe prevenirea accidentelor. Informațiile oferite de inspectori vor fi aplicate și la alte întreprinderi din or. Căușeni”, a subliniat Grigore Repeșciuc.
Inspectorii muncii ai IMS au venit cu recomandări concrete, astfel încât în procesul de activitate al întreprinderii să nu se comită neconformități și/sau ignorări ale cerințelor de securitate și sănătate în muncă, pentru ca salariații să nu sufere de pe urma unor boli profesionale, și să nu să se expună unor eventuale traumatisme care le-ar pune viața în pericol. Totodată, au fost organizate activități de instruire practice în incinta întreprinderii.
Participanții au subliniat importanța continuării procesului de instruire, deoarece există necesitatea implementării unor programe de școlarizare în domeniu. Precizăm că solicitarea de organizare a acestor training-uri a venit anterior de la conducătorii întreprinderilor de apeducte și canalizare din zona de Sud a Republicii Moldova, care se arătau alarmați de frecvența tot mai înaltă a accidentelor de muncă, înregistrată în sfera dată.
Departamentul mass-media și relații internaționale