Încasările din impozitul pe venit perceput de la salarii au crescut, anul trecut, cu aproape 14 la sută, comparativ cu 2016. Acestea au constituit peste 3,5 miliarde de lei, iar veniturile în bugetul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, calculate de la aceeaşi sursă, au crescut cu peste 12 procente, și au ajuns la peste 3,5 miliarde de lei.
Cea mai mare creștere de venituri, de peste 18 procente, s-a consemnat în bugetul asigurărilor sociale de stat, încasările ajungând la aproape 11,43 miliarde de lei. În același timp, ritmul de creștere a încasărilor este mai mare decât cel de creștere a salariului minim garantat.
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova precizează că încasările au crescut după ce au fost operate modificări la art. 14 din Legea salarizării, prin care s-a dorit combaterea fenomenului salarizării ”în plic”. La fel, anterior, s-a propus revizuirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, ceea ce permite ca salariile de funcție să fie diferențiate în raport cu calificarea, gradul de pregătire profesională și de competență a salariatului, gradul de răspundere pe care îl implică funcțiile, lucrările executate și complexitatea lor.
Sindicatele precizează că, în urma majorării, în aprilie 2017, a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real până la 2380 lei, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore, acest lucru a dus la minimizarea plății salariilor ”în plic”.
Sursa: http://10tv.md/2018/02/09/salariile-plic-regres-au-crescut-incasarile-din-impozitul-pe-venit/