Creșterea salariilor reale în Republica Moldova are un caracter constant, este una dintre concluziile de bază ce se conțin în raportul-pilot al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) ”Raportul privind salariile la nivel mondial 2016/2017” prezentat astăzi, 25 octombrie, de către Ding Xu, economist în domeniul salarizării din Departamentul privind condițiile de muncă și dimensiunea egalității de gen (WORKQUALITY) al OIM, în cadrul unui atelier de lucru organizat la Chișinău de către Oficiul Coordonatorului Național în Moldova al OIM.
În termeni reali, pe parcursul ultimilor 10 ani, salariile în țara noastră au crescut cu 60 procente. Aceasta, în ciuda faptului că, a remarcat reprezentantul OIM, creșterea salariilor la nivel mondial a încetinit începând cu anul 2012. Cel mai înalt ritm de creștere a salariilor din ultimul deceniu în RM a fost înregistrat în 2012, când veniturile reale salariale au sporit cu 6,4 procente. Către sfârșitul anului trecut, de exemplu, mărimea salariului mediu lunar nominal constituia aproape 5 mii de lei față de 3 mii de lei, în 2010. Pentru comparație, nivelul de creștere a salariilor în țările din Europa de Est este mai înalt în comparație cu cele din Uniunea Europeană, însă acestea au început să se micșoreze din cauza crizei din Federația Rusă și Ucraina.
Totuși, a constatat Ding Xu, nivelul salariului mediu în Republica Moldova rămâne a fi încă unul scăzut pentru Europa. Potrivit acestuia, salariul mediul lunar nominal, ce exprimă paritatea puterii de cumpărare ca factor de conversie, consumul privat în țara noastră este de 626 dolari SUA. Cel mai înalt indice este înregistrat de către Elveția, 4995 dolari SUA.
„Nivelul salariului mediu în Republica Moldova rămâne a fi încă unul scăzut pentru Europa” – Ding Xu, expert OIM.
Însă, spre deosebire de țările dezvoltate, unde majorarea salariilor reale a rămas în urma creșterii productivității muncii, a evidențiat expertul OIM, în Republica Moldova, tendințele de mărire a salariilor sunt sincronizate cu cele de creștere a productivității muncii.
Sergiu Iurcu, șeful departamentului protecție social-economică al CNSM, prezent și el la eveniment, a declarat că CNSM a acceptat să participe le atelierul de lucru organizat de către Oficiul Coordonatorului Național în Moldova al OIM, deoarece sindicatele manifestă un interes sporit față de practica internațională în domeniul salarizării, mai cu seamă în ce privește experiența stabilirii salariului minim aplicată în alte țări, iar sugestiile experților OIM contează foarte mult în acest sens.
Fotografii de la prezentarea raportului pot fi găsite pe pagina CNSM de pe Facebook aici.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM