Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

(VIDEO) Sanatoriul „Codru” și-a reluat activitatea și a primit primii pacienți

23.07.2020

IMG_0907

La 22 iulie curent, în urma evaluării modului de pregătire a stațiunii „Codru” pentru a primi pacienți, în conformitate cu cerințele incluse în chestionarul aprobat de Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Consiliul de administrație al sanatoriului „Codru”, al cărui fondator este Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a adoptat hotărârea de a relua activitatea stațiunii. Astăzi, 23 iulie 2020, stațiunea balneoclimaterică “Codru”, situată în r-nul. Călărași, s. Hîrjauca, a primit primii pacienți.

Amintim că, conform hotărârii nr. 20 din 10 iulie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică s-a hotărât reluarea etapizată începând cu 16 iulie 2020 a activității Centrelor de reabilitare/recuperare, balneo-sanatoriale. În conformitate cu prevederile documentului respectiv, activitatea Centrelor se va relua în baza deciziei Fondatorului reieșind din rezultatele autoevaluării capacităților de a asigura măsurile de protecție, atât pentru beneficiari cât și angajați.

În cadrul ședinței Consiliului de administrație al sanatoriului „Codru”, Oleg Budza, președinte al CNSM, a menționat că siguranța și sănătatea celor care vin la stațiunile balneoclimaterice este o prioritate a sindicatelor. “Acordăm maximă atenție acestui subiect deoarece ne dorim ca cei care vin la stațiunile balneoclimaterice să-și întremeze sănătatea în siguranță. În acest sens, au fost efectuate toate controalele necesare pentru buna desfășurare a activității stațiunilor. Vom monitoriza permanent cu mare atenție procesul dat pentru a respecta cerințele în vederea asigurării măsurilor de prevenire și control ale infecției Covid–19. Săptămâna viitoare vom decide la ce dată își vor relua activitatea stațiunile ”Bucuria-Sind” din or. Vadul lui Vodă și „Nufărul Alb” din or. Cahul.”, a subliniat liderul sindical.

Potrivit lui Simion David, medic-șef al stațiunii balneoclimaterice “Codru”, au fost întreprinse măsurile necesare pentru a proteja pacienții și personalul. “Deși capacitatea stațiunii este de peste 500 de locuri, conform cerințelor putem putem caza până la 300 de pacienți. Categoria de beneficiari sunt persoanele până la vârsta de 63 de ani, prioritate au persoanele care au fost infectate cu Covid-19. Stațiunea a elaborat un plan de măsuri și are un regulament de activitate în care sunt specificate toate cerințele pe care trebuie să le respecte pacienții și personalul instituției.”, a specificat David.

Conform planului de acțiuni privind prevenirea și controlul infecției Covid-19, în stațiunea balneoclimaterică „Codru” a fost organizat procesul de instruire al personalului cu măsurile de prevenire și control; a fost instituit Comitetul privind controlul infecției în stațiune; a fost asigurat procesul de instruire al infermierilor, cameristelor, personalului auxiliar; a fost elaborată o instrucțiune a procesului operațional în cadrul stațiunii; este organizat triajul zilnic al angajaților; este asigurată monitorizarea zilnică a respectării măsurilor de protecție, curățarea și dezinfectare a spațiilor; au fost elaborate instrucțiuni specifice de securitate și sănătate în muncă și este asigurat procesul de informare al pacienților.

La sosire în cadrul stațiunii, pacientul completează o declarație pe propria răspundere pentru prevenirea și combaterea infecției Covid-19. Pacienții se prezintă cu fișa balneo-sanatorială de la medicul de familie, certificatul de la medicul de familie și buletinul de identitate. Pacienții urmează să poarte măști de protecție, zilnic li se va măsura temperatura, vor respecta cerințele de igienă și dezinfectare. Totodată, este asigurat procesul de dirijare al pacienților în cabinetele de proceduri medicale conform unui grafic special. Toată perioada tratamentului pacienții nu vor părăsi teritoriul sanatoriului și vor beneficia exclusiv de servicii medicale.

Stațiunea balneoclimaterică „Codru” este primul așezământ de acest tip din Republica Moldova. Anul trecut, în 2019, stațiunea a marcat 60 de ani de la fondare. Conform datelor administrației instituției, anual la stațiune să tratau peste 10 mii de persoane. Izvoarele cu ape minerale curative din preajmă constituie o sursă importantă pentru tratament, iar calitatea aerului în regiunea satului Hîrjauca este recunoscută ca fiind cu efect terapeutic.

Menționăm că la stațiunea „Codru” se tratează maladii ale aparatului digestiv, sistemului nervos central și periferic, aparatului locomotor, căilor respiratorii, maladiile ginecologice, maladiile sistemului urinar. Sanatoriul oferă următoarele resurse și servicii pentru tratament: buveta cu apă minerală, băi cu nămol, secție de fizioterapie, salină, cabinet stomatologic, cantină, cabinet de ultrasonografie, cabinete de masaj și alte servicii.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM