Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Schimbări pozitive pe piața muncii

11.12.2018

WorkersCompensationInsurance

Potrivit datelor recente ale Biroului Național de Statistică, în lunile iulie-septembrie 2018, numărul lucrătorilor ocupați în industrie a consemnat o creștere de 11,5 procente în comparație cu perioada de referință a anului trecut, constituind 150,2 de mii de persoane.

Angajările în întreprinderile din sectorul industrial s-au produs pe fundalul ameliorării stării de lucruri în sectorul dat. Astfel, producția industrială fabricată în luna septembrie, curent, a înregistrat un spor în volum de aproape 23 de procente, ceea ce vorbește de o revigorare efectivă a sectorului de producere a bunurilor economiei naționale.

La fel, în trimestrul III al anului, angajări importante de personal au operat și organizațiile din sfera construcțiilor. Pe șantierele din țară lucrau în această perioadă peste 80 de mii de persoane, cu aproape 20 de procente mai mult decât în trimestrul respectiv al anului 2017.

Ca și în alte ramuri ale industriei, angajările în sfera construcțiilor sunt condiționate de rezultatele bune înregistrate la nivel de branșă. Drept confirmare e și faptul că volumul lucrărilor de construcție realizate în antrepriză a crescut în 9 luni ale anului curent cu 15,6 procente.

O creștere însemnată a angajărilor de personal a fost înregistrată și în domeniul agricol.  Spre finele trimestrului III, curent, în acest sector al economiei naționale activau 556 de mii de persoane sau cu peste 5 puncte procentuale mai mult decât în perioada corespunzătoare a anului trecut. Ar fi de precizat că mai bine de jumătate din cei care lucrează în sectorul agricol sunt implicați în producerea bunurilor pentru consumul propriu.

În genere, schimbări pozitive de amploare se produc la scara întregii piețe a muncii din țara noastră. Drept confirmare vine și unul dintre indicatorii de bază înregistrați în cele 9 luni ale anului curent. De exemplu, populația ocupată, care include toate persoanele de 15 ani și peste, care au desfășurat o activitate economică sau socială producătoare de bunuri sau servicii de cel puțin o oră în perioada de referință, în scopul obținerii unor venituri sub formă de salarii, plată în natură sau alte beneficii, a constituit 1 milion 377,3 de mii de persoane, adică cu 9 procente mai mult față de trimestrul respectiv al anului trecut.

În perioada de referință, numărul șomerilor a coborât până la 30,4 de mii persoane față de 44,6 de mii  în trimestrul III al lui 2017. Drept urmare, rata șomajului a scăzut până la nivelul de 2,2 procente. Pentru comparație, acest indicator, la nivelul UE, în trimestrul III, era de 6,8 procente.

Sergiu Iurcu, șeful Departamentului protecție social-economică al CNSM, apreciază că evoluţiile recente de pe piaţa muncii sunt benefice pentru creşterea economică şi, în final, pentru nivelul de viaţă al salariaţilor şi familiilor acestora. Cu toate acestea, atenționează Sergiu Iurcu, trebuie să ţinem cont de faptul că trimestrul III este caracterizat de ascensiuni, pentru că este perioada de recoltare a roadei şi de procesare a acesteia. Anul acesta a fost un an bogat şi, corespunzător, cu efecte pozitive pentru ocuparea forţei de muncă.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM