În perioada 9-11 iulie curent, Consiliul Regional Pan-European (PERC) al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) organizează în orașul Budapesta, Ungaria, cea de-a 12-a ediție a Școlii de Vară PERC. Genericul din acest an al Școlii de Vară PERC, la care participă delegați din cadrul organizațiilor sindicale din regiune, este: „Democrație și libertăți în Europa și Asia Centrală”. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), este reprezentată la acest for de către Oleg Budza, președintele CNSM.
Conform programului activității, Școala de Vară PERC din acest an se va concentra pe pregătirile pentru cea de-a 4-a Adunare Generală PERC, care va avea loc la Bruxelles, Belgia, la data de 16 decembrie 2019, în contextul deciziilor și programele adoptate anterior la Congresele ITUC și Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC). Acesta va oferi forumului dat de discuții oportunitatea de a defini domeniile de politici prioritare și programul de acțiuni pentru următorii ani.
Programul mai cuprinde paneluri de discuții dedicate proceselor democratice în perioada de tranziție și rolul organizațiilor sindicale, libertățile și provocările democrației, tendințe în activitatea sindicală, rolul structurilor sindicale în activitățile dedicate integrării și asocierii la Uniunea Europeană (UE).
Irakli Petriashvili, președintele PERC, va comunica despre prioritățile organizației pe care o conduce. Luca Visentini, Secretar General al ETUC, va informa despre campaniile de comunicare organizate la nivel european în domeniul salarizării și negocierilor colective. La rândul său, Sergejus Glovackas, Ofițer al Biroului Organizației Internaționale a Muncii (OIM) pentru activitățile lucrătorilor pentru Europa și Asia Centrală, va prezenta programul de acțiuni organizate în acest an la nivel internațional cu prilejul marcării celor 100 de ani de la fondarea OIM și prioritățile Organizației privind inițiativa “Viitorul Muncii”.
Potrivit lui Oleg Budza, președintele CNSM, participanții subliniază că în unele state sunt impuse restricții în activitatea sindicatelor, fapt care afectează procesul de recrutare al noilor membri. “Pentru regiunea europeană, politica UE are tendința de a reglementa drepturile de mobilizare socială. Sindicatele au nevoie de o comunicare mai eficace cu societate civilă. Este necesar să fie asigurat procesul de informare a opiniei publice despre problemele strategice de dezvoltare economică și socială”, a accentuat liderul sindical.
În discuțiile participanților au fost abordate probleme privind promovarea muncii decente în cadrul politicilor UE ce se referă la vecinătate, integrare, migrație, dezvoltare în baza Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și promovării OIM ca o instituție cu competență unică în sfera muncii. De asemenea, o atenție deosebita se atrage politicilor în domeniul securității și sănătății în muncă și nemijlocita participare a salariaților în toate structurile sindicatelor, accent fiind pus pe o colaborare cât mai concretă cu structurile de inspecție a muncii.
CNSM a devenit membră a Confederației Internaționale a Sindicatelor în februarie 2010. ITUC întrunește în rândurile sale 331 centre sindicale naționale din 163 de țări și regiuni, cu un total de 207 milioane de membri.
Departamentul mass-media și relații internaționale a CNSM