Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Școala Profesională din or. Hîncești – instituție model în domeniul implementării învățământului dual

20.11.2018

IMG_6768

Astăzi, 20 noiembrie, conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și a Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ), au efectuat o vizită de lucru la Școala Profesională din or. Hîncești pentru a discuta în cadrul unei mese rotunde cum este implementat învățământul dual și a se familiariza cu procesul de instruire al studenților care își fac studiile la această instituție.

Precizăm că învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional, care se desfășoară concomitent în școală și la întreprindere (30% în instituțiile de învățământ, partea teoretică, 70% la unitățile economice, partea practică), la cererea angajatorului, în baza parteneriatelor între agenții economici cu școlile profesionale. Autoritățile educaționale sunt responsabile de formarea teoretică tehnică, iar angajatorii – de formarea practică la locul de muncă. Organizarea, durata, conținutul programelor de pregătire și modalitățile de certificare a pregătirii profesionale se stabilesc prin consultarea agenților economici.

Ludmila Petrușan, directoarea Școlii Profesionale din or. Hîncești, a menționat că instituția pe care o conduce este implicată în învățământul dual la meseria “Cusătorese” și timp de 5 ani peste 120 de eleve au beneficiat de instruiri în domeniul dat.

“Învățământul dual este o oportunitate pentru tineri de a-și construi un viitor acasă, însușind o meserie. Avem un acord de colaborare cu o companie producătoare de textile din localitate, unde elevele sunt ghidate de maiștri și își dezvoltă abilitățile profesionale”, a precizat Ludmila Petrușan.

Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a menționat că există o discrepanță dintre oferta de pe piața muncii și necesitățile reale ale agenților economic care nu pot să găsească cadre calificate. „Sindicatele acordă o atenție deosebită învățământului dual deoarece, după cum arată experiența internațională, are un potențial sporit care poate contribui la dezvoltarea pieței muncii din Republica Moldova. Școala Profesională din or. Hîncești este instituție model în domeniul implementării învățământului dual, de la care se pot inspira și alte școli din țară”, a adăugat vicepreședintele CNSM.

În context, Nadejda Lavric, vicepreședinte al FSEȘ, a accentuat că pentru a dezvolta învățământul dual este necesar de conjugat eforturile partenerilor sociali, de a motiva antreprenorii să se implice în acest proces, și de a promova în rândul tinerilor avantajele învățământului dual.

La masa rotundă a fost prezentă și Maria Lică, directoarea unei companii producătoare de textile din or. Hîncești, care a afirmat că este deschisă să dezvolte colaborarea cu Școala Profesională din localitate în domeniul învățământului dual.

Precizăm că învățământul dual reprezintă un concept inovativ, inspirat de modele aplicate cu succes în mai multe țări din Europa de Vest, de pregătire a forței de muncă calificate, conform necesităților angajatorilor locali și investitorilor străini. În Republica Moldova învățământul dual a fost lansat la 1 septembrie 2014, la școală profesională numărul 5 din Bălți, în parteneriat cu întreprinderea germană ”Draexlmaier”, unul dintre cei mai  mari investitori în Zona Economică Liberă Bălți.

Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, actualmente, peste 660 de elevi își desfășoară studiile la 21 de programe de formare profesională prin învățământ dual, care se realizează în parteneriat cu 19 instituții de învățământ și 43 de agenții economici, în condițiile în care în anul precedent de studii această formă de instruire se realiza la 9 programe de formare profesională prin cooperarea dintre 8 instituții de învățământ profesional tehnic cu 15 agenți economic.

Departamentul mass-media și relații internaționale