Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Şcoala vieţii sindicale, necesară unui lider veritabil

22.05.2013

cursul de formare „Şcoala sindicală”

Anual, sute de sindicalişti de orice vârste, dar neapărat tineri în suflet şi activi în acţiuni, urmează cur­sul de formare „Şcoala sindicală”. Aceasta se întâmplă de obicei seara, după muncă.

Ar fi obositor, dacă formatorii nu s-ar strădui să le pregătească lecţii interesante, interactive şi foarte uti­le. Iată ce ne povestesc cursanţii pe care i-am surprins într-o seară de primăvară la Institutul Muncii.

Iurie Bugaian,

specialist al Departamentului activitate financiară şi evidenţă contabilă, Federația Sindicatelor „Moldsindcoopcomerţ”: „Graţie Şcolii sindicale am înţeles că pot rezista şi la aşa program de viaţă”

Iurie Bugaian

„Urmare a participării mele la „Şcoala sindicală” (model austriac) în viața mea au parvenit schimbări pozitive.

Deşi nu este primul curs de iniţiere în ac­tivitatea sindicală, prezintă un interes tot ce se face aici. Grupul de cursanți cu care am fă­cut cunoștință, prezintă o echipă de oameni profesionişti, specialiști în diferite domenii, comunicabili și cu spirit de echipă, ceea ce face ca frecventarea cursurilor să fie o plăce­re. Cunoștințele pe care le-am acumulat îmi sunt utile în activitatea sindicală de zi cu zi. Comunicarea, informarea pe care o transmit formatorii la lecții, studiile de caz organiza­te mi-au ajutat să fiu mai sigur și corect în exprimarea punctului meu de vedere privind unele lucruri și evenimente etc.

Dacă e să vorbim despre influența proiec­tului asupra vieții personale, atunci la acest capitol nu este totul cum mi-așdori. Lecțiile au loc după orele de program și după câteva luni s-a simțit vădit oboseala, dar este şi o ex­perienţă bună de rezistenţă. Acum ştiu cum sa-mi planific ziua şi încerc să le fac pe toate. Mi-aş dori continuitatea acestui proiect.”

Tineri sindicalişti, participanţi la “Şcoala sindicală” 

Raisa Munteanu,

Sindicatul „Sănătatea”: „Când cunoşti legile managementului sindical eşti puternic, când le înţelegi şi le aрlici – eşti de neînfrânt”

Raisa Munteanu

„Planul tematic care s-a pus în aplicare de formatorii de la “Școala sindicală” pentru mine personal este util și interesant. Modul de transmitere și primire a informațiilor, im­plicarea cursanților în lucrul practic inspiră şi dezvoltă, la fel ca şi lucrul în echipă.

Pot spune cu certitudine că datorită informațiilor primite am devenit o persoană mai comunicativă și mai persuasivă. Drept dovadă este recrutarea în cadrul organizaţiei sindicale de la Centrul de Medicină Legală a unui număr de 25 persoane. Consider că este o realizare profesională care se dato­rează anume acestui curs. De asemenea, am învățat cum trebuie să fii un lider puternic, cum să ai o gândire pozitivă, cum să aplici diverse tactici de negociere, care sunt atât de importante în viața de zi cu zi, în relațiile personale cât și cele interpersonale. Impac­tul pe care îl are „Școala sindicală” asupra persoanei mele este unul de bun augur. Lu­crul în echipă, negocierea cu diverși par­teneri, comunicarea în cadrul colectivului sunt doar câteva exemple elocvente pe care cu succes și cu ușurință le pot realiza, și aceasta datorită acestui curs. O altă calitate pe care o consider foarte necesară și care la fel am dobândit-o în cadrul „Școlii sindica­le” este spiritul organizatoric și oratoric. Este o realizare personală, care mă ajută pe plan profesional, dar și personal.

Toate acestea îl schimbă pe un lider spre bine – cunoașterea regulilor de ordine, gân­direa sănătoasă, toleranța, răbdarea, obiecti­vitatea duc ulterior spre scopul dorit.

Un lider e binevenit să cunoască elemen­tele – cheie pentru negociere. Astăzi când în societate, în mediul politic, economic și social nu este stabilitate, se cere spirit de ne­gociere, dialog corect care ar satisface drep­turile și interesele salariaților spre schimbare și dezvoltare”. 

Elena Nicolau,

profesor la Şcoala Profesională nr. 4, vicepreşedinte al Sindicatului Lucrătorilor din Ramurile Silvice şi Protecţia Mediului Înconjurător: „Un mijloc de instruire, socializare şi confruntare”

Elena Nicolau

„La începutul frecventării cursului „Şcoala sindicală”, de multe ori întâl-neam probleme la diferite capitole, atât în activitatea profesională, cât şi în viaţa per­sonală.

Participarea la orele formatorilor, ini­ţierea în diverse probleme de ordin social, economic etc. şi nu în ultimul rând sindical, mi-au permis să mă perfecţionez şi să mă mobilizez spre obţinerea rezultatelor poziti­ve pentru membrii de sindicat.

Am obţinut informaţii utile în domenii­le: Codul civil (contracte şi caracteristica lor – informaţii folosite în desfăşurarea unui seminar în cadrul sindicatului ramural), analiza economico-financiară (domeniu neînţeles anterior), parteneriatul social.

Şcoala sindicală mi-a permis să cunosc oameni noi, să creez relaţii de prietenie care în viitorul atât apropiat, cât şi îndepărtat îmi vor fi de ajutor. Am înţeles prin discuţii care sunt problemele în alte ramuri ale economi­ei naţionale, am făcut schimb de experien­ţă, iar aceste roade nu le poţi culege atât de uşor.

Şcoala sindicală a fost pentru mine în acest timp un mijloc de socializare, deschi­dere, dar totodată de confruntare, iar con­fruntarea mereu deschide căi noi de rezol­vare.”

Elena COJOCARU

e.cojocaru@vocea.md

Foto: Ghenadie ZLATIN