Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Șeful OIM propune crearea unei coaliții globale pentru o mai bună protecție a muncii

07.11.2017

 

health-safety-environment-regulation

În fiecare an, rănile provocate la locul de muncă și bolile profesionale ucid la nivel global 2,78 milioane de lucrători. Cele mai recente estimări sugerează ca bolile profesionale costă anual 2.99 trilioane de dolari, sau 3.94 la sută din PIB-ul global.

„Impactul asupra economiei mondiale este aproape echivalent cu PIB-ul celor 130 de țări cele mai sărace din lume”, a declarat Guy Ryder, director general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), în cadrul celui de-al XXI-a Congres mondial în domeniul protecției muncii care a avut loc recent în Singapore.

Datele anunțate la deschiderea Congresului au fost calculate de OIM, cu suportul specialiștilor în domeniul protecției muncii din Finlanda, Singapore, Uniunea Europeană și de la Comisia Internațională pentru Sănătatea Ocupațională.

Potrivit lui Guy Ryder, aceste date oferă tot mai multe motive pentru a vorbi despre lipsa unei atenții adecvate asupra problemelor legate de protecția muncii, precum și importanța protecției muncii pentru dezvoltarea durabilă. Directorul general al OIM a subliniat disponibilitatea organizației pe care o conduce de a participa la crearea, împreună cu principalii săi parteneri, a unei coaliții globale pentru a rezolva aceste probleme.

În fiecare an, rănile provocate la locul de muncă și bolile profesionale ucid la nivel global 2,78 milioane de lucrători. Cele mai recente estimări sugerează ca bolile profesionale costă anual 2.99 trilioane de dolari, sau 3.94 la sută din PIB-ul global – date OIM.

Pentru a spori siguranța muncitorilor, reprezentanții OIM insistă asupra identificării unor mecanisme clare și obiective care ar permite accesul publicului la date relevante cu privire sănătate la locul de muncă, condițiile de muncă de la întreprinderi, implementarea unor politici globale pentru schimbul de date, cunoștințe și experiență în domeniul protecției muncii, elaborarea de strategii pentru asigurarea respectării standardelor de siguranță la locul de muncă la nivel național.

OIM cheamă tinerii din întreaga lume să joace un rol important în rezolvarea acestor probleme. „Viitorul sferei muncii depinde, fără îndoială, de eforturile tinerilor de astăzi, care pot să contribuie la depășirea acestor probleme, însă, pentru aceasta, este necesar să vedem o mai mare implicare a tinerilor în aceste procese”, a subliniat Guy Ryder, adresându-se participanților la Congres.

Tinerii și protecția muncii a fost o temă centrală atât a Congresului, cât și a programului-pilot „Siguranța la locul de muncă – acțiuni globale de prevenire” al OIM. „În acest an, pe piața forței de muncă vor veni peste patruzeci de milioane de tineri. Aceasta este cea mai educată generație pe care a cunoscut-o vreodată omenirea”, a declarat șeful OIM. „Suntem obligați să profităm de acest dividend demografic și să îi ajutăm pe acești tineri să-și descopere potențialul și să-și fructifice creativitatea”, a adăugat el.

În cadrul proiectului ILO „Munca în condiții de siguranță pentru tineri„, 125 tineri activiști din 29 de țări au participat la Congresul Tineretului, care s-a desfășurat în paralel cu Congresul mondial. Congresul Tineretului cu genericul „Tinerii în condiții de siguranță” și-a propus să formeze o mișcare a tinerilor susținători ai protecției muncii, care să se ocupe de problemele semnificative din domeniul protecției muncii pe care le trăiesc tinerii lucrători din întreaga lume.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM