Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Republica Moldova a organizat un nou seminar cu activul sindical interramural. Acesta are menirea să elucideze atribuţiile, activităţile, problemele soluţiile cu care se confruntă centrele și consiliile sindicale ramurale.
Reprezentanţii CNSM au ţinut să raporteze tuturor celor prezenţi la seminar toate măsurile ce s-au întreprins pentru a soluţiona problemele cu care se confruntă salariaţii. Startul seminarului a fost dat de către preşedintele Centrului Teritorial Chişinău al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei (CTCSEŞ), Mihail Paladi. Vicepreşedintele CNSM, Petru Chiriac, prezent la eveniment, a ţinut să menţioneze experienţa şi activităţile din ultima perioadă. „În vizorul nostru se află două obiective mari. Şi anume, micşorarea presiunilor din partea angajatorilor faţă de salariaţi şi ca problemele acestora să ajungă în vizorul persoanelor cu putere de decizie”, a mai adăugat domnia sa.
Preşedintele CNSM, Oleg Budza şi-a arătat îngrijorarea faţă de fenomenul migraţiei şi lipsei pieţei de muncă în ţara noastră. „Cifrele vorbesc de la sine, în câţiva ani riscăm să rămânem doar cu 400 mii de salariaţi şi cu peste 1 milion de pensionari şi copii. Cine va întreţine această armată de oameni în vârstă? Nu avem răspuns la această întrebare şi nici nu vom avea vreodată”, a mai adăugat domnia sa.
„Activul sindical interramural poate mereu conta pe sprijinul CNSM. Doar noi avem abilitatea de a prezenta problemele către instanţele superioare şi chiar către organele internaţionale”, a declarat în cadrul seminarului vicepreşedintele CNSM, Petru Chiriac. Domnia sa a mai adăugat că sindicatele sunt o forţă comună, care are ceva de spus. De aceea între activul sindical interramural şi CNSM trebuie să existe un dialog fructuos şi viabil. După o scurtă incursiune în subiect, domnia sa a trecut la prezentarea problemelor cu care se confruntă cel mai des salariaţii. Acestea fiind de natură socio-economică, financiară, condiţii de muncă, „economie tenebră” etc.
A fost expus faptul că CNSM a dus şi poartă negocieri asupra problemelor şi soluţionării acestora. „Noi am sesizat că din 2009 revizuirea salariului minim pe ţară nu a mai avut loc, iar asta este un aspect destul de grav. Am înaintat o serie de propuneri Guvernului la acest subiect, dar nu am fost luaţi în seamă”, a declarat Petru Chiriac.
În cadrul seminarului Ion Preguza, şeful Departamentului juridic din cadrul CNSM, a oferit celor prezenţi explicaţii vizavi de propunerile privind amendarea unor articole din Codul muncii şi Legea sindicatelor.
La final, preşedintele CNSM, Oleg Budza, a menţionat importanţa rezoluţiilor Congresului II al CNSM care prezintă direcţiile strategice de dezvoltare pentru anii 2012-2017. Salariaţii au vorbit despre problemele lor şi au cerut sfaturi din partea CNSM.
Menţionăm că CNSM include 28 de centre sindicale ramurale, 32 de consilii sindicale ramurale, cca 8000 de organizaţii primare precum şi 470 mii de membri de sindicat.
Rodica Vîlcu