Interviu cu preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „Agroindsind”, Sergiu Bernevec
Semnarea Acordului de Asociere a ţării noastre la Uniunea Europeană aproape că va coincide cu Ziua Profesională a Agricultorilor. Ce semnificaţie are aceasta pentru sectorul agroalimentar?
E un bun semnal şi o speranţă, în special, pentru sectorul agrar. Aceasta ne deschide posibilitatea de a pătrunde pe o piaţă cu o capacitate enormă de plată şi de a avea acces la fondurile europene. Uniunea Europeană întotdeauna a investit mult în agricultură, a subvenţionat acest sector. Şi noi trebuie să facem acest lucru. Acum agricultorii produc mai frecvent culturi tehnice, deoarece nu necesită multă forţă de muncă, care este deficit şi costă relativ scump. Dacă vor fi suplimentate subvenţiile din partea statului, ei vor începe să se orienteze spre produsele cu valoare adăugată mare şi vor putea să angajeze mai mulţi lucrători.
Sunt populare sindicatele în rândul agricultorilor?
În perioada sovietică erau foarte populare şi aveau atunci în jur de un milion de membri. Acum situaţia este mult mai dificilă. Şi numărul angajaţilor este mai mic. Conform datelor statistice, în agricultură sunt ocupate 303 mii de persoane. 65 de mii dintre acestea sunt salariaţi cu contract individual de muncă, iar alte circa cinci mii, conform prognozei pentru 2014, urmează să achite în mod individual contribuţii de asigurări sociale. Unde sunt toate celelalte persoane ocupate în agricultură, nu se ştie.
Din cei 65 de mii, 35 de mii sunt membri de sindicat. Procentul de acoperire cu membri de sindicat este de peste 50 la sută, adică unul foarte mare.
Şi care este aria geografică a acestora?
Avem comitete sindicale în toate raioanele ţării. Cu regret, acum numărul de membri se reduce anual cu până la 5-10 la sută şi nu pentru că ar scădea popularitatea sindicatelor în mediul rural sau agricultură. Problema e că numărul de salariaţi din agricultură se reduce, forţa de muncă activă migrează, iar cei care rămân îmbătrânesc şi pleacă la pensie.
Credeţi că apropierea de standardele UE va schimba situaţia?
Dacă în urma semnării Acordului de Asociere, numărul de membri nu va creşte, cel puţin, va rămâne stabil. Ne aşteptăm să vină şi mai mulţi investitorii străini care, de regulă, nu lucrează la negru. Şi cu cât mai mulţi agenţi economici vor activa şi vor plăti salarii legal, cu atât mai bună va fi situaţia social-economică a salariaţilor din sectorul agroalimentar. Noi aşteptăm o stabilitate şi o previzibilitate. Vrem să ştim ce au de gând să facă autorităţile, când şi ce reforme vor implementa şi, dacă sunt adoptate legi, să fie şi realizate în practică. Noi credem că, odată cu semnarea Acordului de Asociere, multe din problemele existente vor fi soluţionate.
Guvernul nu discută toate iniţiativele cu sindicatele?
Nu toate. Iată chiar şi majorarea până la 20 la sută a taxei pe valoare adăugată în agricultură. A fost o măsură extrem de nepopulară. Ea nu se regăseşte în ţările din regiune. Acestea, dimpotrivă, micşorează taxa respectivă.
Mai mult, sindicatele, şi patronatele, şi asociaţiile producătorilor s-au pronunţat întotdeauna contra acestei măsuri, care nu se îndreptăţeşte nici sub aspect financiar, nici economic. Dacă era promovată o politică previzibilă, chibzuită, coordonată cu partenerii sociali, sunt sigur că nici nu se ajungea la această situaţie. În prezent, se discută depsre revenirea la cota de opt la sută a tva. Acest lucru va crea premise suplimentare pentru dezvoltarea agriculturii, crearea de locuri de muncă şi majorarea salariilor.
Anterior, autorităţile statului considerau că alte sectoare trebuie să fie propulsorul economiei.
Ulterior, însă, partenerii de dezvoltare ai ţării au spus clar că nu trebuie să ne facem iluzii privind perspectivele economice. Sectorul agroalimentar va rămâne principala ramură, care poate oferi şi locuri de muncă, şi plusvaloare şi potenţial de export, inclusiv pe piaţa UE. Pentru aceasta, trebuie atrase investiţii străine, acordate subvenţii, majorate salariile, ca forţa de muncă bine pregătită să se angajeze în sectorul agroalimentar.
Cât de pregătiţi sunt specialiştii federaţiei şi cât de funcţional este acest sindicat?
Rolul principal al unui sindicat este de a reprezenta salariaţii-membri şi de a participa activ în dialogul social. Noi am finalizat negocierile la nivel de ramură, avem modificări, practic, în fiecare an în Convenţia colectivă, întotdeauna reuşim tot ce ne propunem. Aceasta înseamnă că federaţia este suficient de puternică, convingătoare şi, în raport cu partenerii sociali, găseşte compromisuri şi soluţii pentru toate problemele.
Care este cea mai mare reuşită obţinută în acest an în cadrul dialogului tripartit?
Negocierile din cadrul comisiei de dialog social la nivel ramural le-am finalizat de curând şi ne putem lăuda cu includerea unei prevederi în Convenţia ramurală privind majorarea până la 1500 de lei a salariului minim în agricultură pentru prima categorie de salarizare. Toate salariile vor fi mărite.
Excepţie face, din păcate, personalul auxiliar pentru care acest salariu va fi de 1400 de lei. Am ţinut cont şi de specialiştii remuneraţi pe bază de salariu de funcţie. Noi am stipulat ca pentru ei, majorarea să se efectueze în proporţie egală cu procentul de creştere a salariului tarifar.
În ce măsură va influenţa această majorare migraţia lucrătorilor din agricultură?
Noi suntem destul de optimişti, deoarece se fac presiuni pe piaţa muncii. În prezent, este foarte dificil să angajezi un lucrător cu o remunerare foarte mică. Odată cu majorarea salariilor, credem că vor apărea premise şi pentru soluţionarea problemei pensiilor.
Vă referiţi şi la procesul iniţiat de autorităţi pentru reformarea sistemului de pensii?
Noi sperăm să obţinem ca salariaţii din agricultură să dispună de drepturi egale cu cei din celelalte domenii. În prezent, cele mai mici pensii le au lucrătorii din acest sector. Aici este şi o nedreptate socială, deoarece la stabilirea pensiei se calculează 40 la sută din salariul mediu pe agricultură, şi nu pe economie, cum se face la toate celelalte categorii. Acum se poartă negocieri în acest sens. Noi cerem să existe un sistem de pensionare unic, transparent şi care să ofere condiţii egale pentru toţi salariaţii. Acest lucru îl promit şi autorităţile şi noi sperăm că această nedreptate va fi corectată.
Se are în vedere şi faptul că mulţi lucrători din agricultură nu dispun de asigurare socială?
Acum, pentru unii angajaţi din agricultură achitarea acestor contribuţii este benevolă. Considerăm că e un nonsens. Noi am cerut în permanenţă ca acestea să fie obligatorii, iar pentru protejarea lucrătorilor propunem introducerea impozitului consolidat în agricultură, care să fie calculat în funcţie de suprafaţă şi să fie achitat de toţi cei care lucrează pământul.
Sursa: www.vocea.md