Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

SEȘ solicită ministerului de ramură urgentarea adoptării Codului Educației al Republicii Moldova

20.03.2013

ses620

Sindicaliștii solicită Ministerului Educației ca până la finele anului 2013 să fie elaborate normele-tip de muncă și să fie accelerat procesul de adoptare a Codului Educației al Republicii Moldova. Despre aceasta s-a discutat miercuri, 20 martie, în cadrul şedinţei în plen a Consiliului Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei (SEŞ).

Membrii SEȘ au analizat activitatea sindicatului de ramură în contextul realizării prevederilor Convenției colective (nivel ramural) pe anii 2011-2015. Sindicaliștii au menționat necesitatea semnării unui Acord adițional la Convenția colectivă cu Ministerul Educației și au pledat pentru activizarea relațiilor de parteneriat dintre cele două părți.

Deși în ultimii ani au fost semnate o serie de contracte colective de muncă, până în prezent nu au fost realizate un șir de prevederi ale Convenției colective. Astfel, nu au fost elaborate normele de muncă, iar lipsa unui act normativ privind repartizarea sarcinii didactice provoacă mari disensiuni în colectivele de muncă. Totodată, mai persistă încălcări grave în procedura de încheiere a contractelor individuale de muncă și au fost depistate neajunsuri la capitolul securitatea și sănătatea în muncă.

Dumitru Ivanov, președintele SEȘ, a menționat că o bună parte din instituții nu asigură atestarea locurilor de muncă, iar în mai multe instituții nu se fac alocări a celor 2% din fondul de salarizare pentru finanțarea activităților legate de securitatea și sănătatea în muncă.

Liderul sindical s-a mai referit și la intenția patronatelor și investitorilor străini care au propus amendarea articolului 87 din Codul muncii ce se referă la interzicerea concedierii salariatului fără Acordul organului sindical. În opinia lui Ivanov, aceste intenții aduc prejudicii grave intereselor salariaților care vor fi astfel supuși riscului de a fi concediați cu ușurință la decizia patronului.

Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei este membru al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi întruneşte în rândurile sale peste 103 mii membri, angajaţi din sistemul de învăţământ şi alte 34 mii de membri – tineret studios. În 1997 Sindicatul a aderat la Internaţionala Educaţiei, organizaţie care reprezintă vocea a peste 38 mln pedagogi din întreaga lume.

Centrul Informațional al Sindicatelor