Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sesiunea 108-a a Conferinței Internaționale a Muncii, un eveniment istoric în lumea muncii

28.06.2019

wcms_711384

Cea de-a 108-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii, care s-a desfășurat în perioada 10-21 iunie curent, la Geneva, Elveția, a pus accentul pe transformările profunde prin care trece lumea muncii, inclusiv pe sporirea rolului Organizației Internaționale a Muncii (OIM). Guy Ryder, directorul general al OIM, a subliniat că această sesiune este un eveniment istoric, de importanță majoră pentru lumea muncii, cu impact pentru generațiile viitoare, fiind adoptată Declarația privind Viitorul Muncii.

În contextul celebrării celor 100 de ani de la fondarea OIM, la lucrările conferinței au participat peste 6300 de delegați, reprezentanți ai guvernelor, sindicatelor, organizațiilor nonguvernamentale, observatori și experți din întreaga lume.

Pentru prima dată în istorie, a fost adoptată Convenția privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă. Noua normă internațională a muncii stabilește standarde globale minime pentru crearea unui climat general de toleranță zero față de violență și hărțuire, punând un accent deosebit pe necesitatea de combatere a violenței bazate pe gen. Textul integral al Convenției poate fi accesat aici.

În cadrul celor două conferințe la nivel înalt, care au avut loc în perioadele 10-12 iunie și 19-20 iunie, au intervenit mai mult de treizeci de lideri mondiali, și peste 50 de oficiali de rang înalt. Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a exprimat un sprijin puternic pentru OIM și misiunea sa în lupta pentru justiția socială.

Potrivit lui Guterres, „Acest document (Declarația privind Viitorul Muncii) a pus bazele pentru continuarea misiunii OIM în al doilea secolul al existenței sale. Dar acest document, numit deja “Declarația Secolului”, este departe de a fi doar o declarație de dorință sau de intenție. Acesta propune schimbarea întregului sistem de abordări a problemelor de dezvoltare a lumii muncii”, a menționat Antonio Guterres. Toți cei care doresc să cunoască mai multe detalii despre prevederile Declarației OIM privind Viitorul Muncii o pot accesa aici.

Remarcăm faptul că, în ultimele luni, țările membre ale OIM au efectuat zeci de dialoguri la nivel național, discutând inițiativa OIM „Viitorul Muncii”. În anul 2015, conducerea OIM a solicitat tuturor țărilor membre să organizeze o discuție globală despre viitorul muncii, iar în țările membre ale OIM au fost organizate dialoguri tripartite pe această temă.

Între 13 și 18 iunie, au avut loc o serie de forumuri și evenimente tematice. Au participat invitați speciali, șefi de Agenții ai sistemului ONU și organizații internaționale, precum și reprezentanți de rang înalt ai guvernelor, muncitorilor și angajatorilor, care au dat un impuls discuțiilor despre o gamă largă de probleme: locurile de muncă și competențele muncitorilor; tehnologia și munca decentă; libertatea de asociere și negocierea colectivă; afacerile pentru o muncă decentă; un echilibru între muncă și viața personală; crearea unui viitor mai luminos fără munca copiilor.

Totodată, în cadrul Conferinței a fost analizat cel mai recent raport al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) „Indicele Global al Drepturilor” pentru anul 2019, care denotă deteriorarea drepturilor lucrătorilor în întreaga lume. Raportul poate fi accesat aici.

Amintim că Republica Moldova a fost reprezentată la această sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii de către conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și a Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, care au pus în discuție problemele social-economice cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova și procesul de dialog social.

Organizația Internațională a Muncii este o instituție specializată a ONU, cu competență generală în materie de muncă și securitate socială. OIM este singura instituție internațională ce funcționează pe principiul tripartismului, programele sale fiind formulate de reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor, la egal cu cei guvernamentali. Scopul major al Organizației este de a promova la nivel internațional justiția socială și drepturile persoanelor care muncesc.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM