Sindicaliștii din ramura silviculturii cer autorităților să fie ajustat salariul minim la nivelul prețurilor la produse și servicii, asigurarea respectării legislației cu privire la termenele de achitare a salariilor, evaluarea stării reale a condițiilor de muncă în silvicultură și testarea locurilor de muncă, promovarea și apărarea drepturilor fundamentale ale salariaților. Despre aceasta se arată într-o declarație adoptată astăzi, 18 mai, în cadrul Conferinței anuale a Federația Sindicatelor din Silvicultură ”SINDSILVA”.
La lucrările conferinței au fost prezenți reprezentanți ai centrului sindical național-ramural din toată țara, precum și Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Ion Haralampov, directorul Agenției „Moldsilva”.
Potrivit lui Anatolii Ciobanu, președintele Federației ”SINDSILVA”, principala problemă care necesită a fi soluționată este majorarea salariilor în ramură, care actualmente sunt la un nivel insuficient pentru un trai decent. Precizăm că salariul mediu pe țară este de 5697 lei iar în ramura silviculturii acesta constituie 4837 lei. “Condițiile de activitate în anul 2017 au fost destul de anevoioase fiind provocate în special de reformele din ramură. Împreună cu Agenția „Moldsilva” am urmărit să asigurăm salariaților o ocupare cât mai deplină. Cu părere de rău, nu toate reformele au avut un impact pozitiv asupra salariaților, însă sperăm împreună cu partenerii sociali să găsim în continuare soluțiile potrivite”, a spus liderul sindical.
Ion Haralampov, directorul Agenției „Moldsilva”, a precizat că în prezent organizația pe care o conduce se află la autogestiune și este permanent în situația de a optimiza cheltuielile, însă și-a exprimat speranță că până la sfârșitul acestui an vor fi operate majorări salariale în ramura silviculturii, însă pentru aceasta sunt necesare surse financiare care deocamdată nu au fost identificate.
În contextul discuțiilor, Oleg Budza, președintele CNSM, a subliniat că atât ramura cât și economia în ansamblu se află într-o situație destul de complicată, legată de exodul cadrelor, alimentat de nivelul precar de salarizare și condițiile de muncă. Președintele CNSM a adăugat că este primordial de intensificat colaborarea partenerilor sociali, care să fie urmată de obținerea unor rezultate concrete, pe care să le simtă salariații.
Participanții la conferință au menționat că este necesar de a consolida efectivul de specialiști în realizarea strategiilor și programelor ce țin de dezvoltarea fondului forestier, de a investi în protecția socială a salariaților, în educație de mediu, dialog social eficient și constructiv, susținerea tinerilor specialiști și stimularea lor de a rămâne să muncească în ramură.
Conform datelor de la 1 ianuarie 2018, Federația Sindicatelor din Silvicultură ”SINDSILVA”, are în componența sa 26 organizații sindicale primare, cu un efectiv de peste 3100 de membri de sindicat.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM