Sindicalistele din raionul Anenii Noi, au marcat astăzi, 16 octombrie, Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural, în cadrul unei mese rotunde cu genericul “Revendicați-vă drepturile la educație, deservire medical calitativă, informare, muncă decentă, îmbunătățirea alimentației și combaterea sărăciei”. La eveniment au fost prezenți sindicaliste din diverse ramuri ale economiei naționale din raion, precum și conducerea administrației publice locale.
De Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural, sindicalistele au înaintat autorităților un șir de revendicări. Participanții la masa rotundă au pus în discuție principalele probleme cu care se confruntă femeile din regiune și căile prin care acestea ar putea fi depășite, pentru a spori gradul de protecție al femeilor din mediul rural.
“Suntem îngrijorate de soarta femeilor și a copiilor din mediul rural. Lipsa locurilor de muncă bine plătite, discriminarea la locul de muncă și în societate, munca informală, accesul limitat la servicii medicale, violența în familie, sunt principalele probleme care afectează viața femeilor din mediul rural”, a accentuat Daria Bostan, reprezentant al Federației Sindicatelor din Agricultură și Industria Alimentară “Agroindsind” din raionul Anenii Noi.
Pentru a depăși acestea dar și alte probleme semnalate, sindicalistele au adoptat o Declarație adresată Președintelui, Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova. Sindicalistele au înaintat următoarele cerințe: crearea noilor locuri de muncă; stabilirea unor salarii decente și îmbunătățirea condițiilor de muncă; combaterea muncii “la negru”; îmbunătățirea alimentației copiilor în grădinițe, școli și spitale; îmbunătățirea calității deservirii medicale la sate; adoptarea și implementarea unui program de lungă durată de combatere a sărăciei; promovarea inițiativelor femeilor de la sate.
Prezent la eveniment, Sergiu Rapcea, președintele raionului Anenii Noi, a menționat că organizarea acestei acțiuni scoate în evidență necesitatea de a identifica prin dialog soluții la problemele stringente expuse de sindicalistele din mediul rural. “Mizăm pe o conlucrare cu sindicatele pentru ca împreună să facem lucruri frumoase în raion. Pentru următoarea perioadă ne-am propus să dezvoltăm mai multe proiecte de anvergură pentru a îmbunătăți infrastructura, accesul la servicii de calitate, susținerea tinerilor specialiști. Dorim să implementa proiecte care vor contribui la dezvoltarea comunităților, fapt ce se va răsfrânge pozitiv asupra vieții femeilor de la sate”, a precizat Sergiu Rapcea.
Menționăm că Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural a fost instituită în 1995, la Conferința Internațională a Femeilor din Beijing, cu scopul de a conștientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor și la dezvoltarea economiei rurale, și este marcată anual la 15 octombrie.
Potrivit datelor statistice, femeile reprezintă mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova, iar peste un milion de femei locuiesc în mediul rural. Conform unui studiu realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), publicat la 15 octombrie curent, femeile din mediul rural au vârsta medie de 39 ani și durata medie a vieții de 74 ani. Ele suferă de două ori mai des de boli cronice decât femeile din mediul urban, ceea ce necesită tratament continuu, iar o treime din ele renunță la vizita la medic, dintre care fiecare a 4-a pe motiv de lipsă de bani.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM