Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicalistele din Europa își concentrează eforturile pe combaterea economiei informale și a violenței la locul de muncă

30.10.2017

IMG_3342

În perioada 25-26 octombrie, în or. Bruxelles, Belgia, a avut loc o nouă întrunire a membrilor Comitetului de femei din cadrul Consiliului Regional Pan-European (PERC) al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), unde au fost puse în discuție raportul activităților Comitetului pentru anul 2017 și mai multe subiecte social-economice. La acest for, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a fost reprezentată de Liuba Rotaru, președintele Consiliului de Femei din cadrul CNSM.

Sindicalistele au evaluat rezultatele participării delegației femeilor din cadrul PERC la cea de-a 3-a Adunare Mondială a Organizație Femeilor din Costa Rica, și campaniile organizate de ITUC în diverse țări privind combaterea violenței la locul de muncă.

A doua zi a întâlnirii a fost dedicată discuțiilor despre identificarea politicilor care ar asigura un echilibru dintre viața personală și cea profesională. Cinzia Sechi, consilier al Confederației Europene a Sindicatelor, a menționat că această problemă este una comună, întâlnită frecvent în toate țările din regiune. Potrivit ei, există o nevoie urgentă de investiții guvernamentale în instituțiile de îngrijire a copiilor și a persoanelor în vârstă.

Comitetul a discutat, de asemenea, activitățile și proiectele prevăzute pentru anul următor. O atenție deosebită fiind acordată îmbunătățirii comunicării și distribuției informațiilor în cadrul rețelelor Comitetelor de femei PERC.

Referindu-se la întrunirea Comitetului de femei PERC, Liuba Rotaru, președintele Consiliului de Femei din cadrul CNSM a menționat că a fost un schimb de experiență util și că este necesar de a depune mai multe eforturi în direcția combaterii discriminării femeilor la locul de muncă, pentru a beneficia de o protecție social-economică mai bună. De asemenea,  Liuba Rotaru a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei, Iurie Reniță, unde au discutat despre impactul migrației forței de muncă și căile de optimizare a acestui proces.

Comitetul a evaluat pozitiv activitatea depusă, iar studiile ITUC arată că s-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește creșterea numărului de femei în poziții de conducere. În continuare, participantele se vor implica activ în implementarea agendei economice și sociale pentru femei și se vor concentra pe combaterea economiei informale și a violenței împotriva femeilor și bărbaților la locul de muncă.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM