Federația Sindicală a Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice a organizat miercuri, 23 octombrie, în incinta S.A. „Viorica-Cosmetic”, o activitate de instruire la care au participat activiste sindicale de la întreprinderile din ramură. Această activitate este organizată în contextul desfășurării campaniei Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova ,,Femei informate, generații protejate”.
Margareta Strestian, președintele FSCRE, a menționat că peste 30% din membrii de sindicat din ramură sunt femei, iar acestea se implică activ în procesele de negocieri și de apărare a drepturilor și intereselor membrilor de sindicat, informația acumulată în cadrul seminarului dat urmând a fi comunicată în colectivele de muncă.
În cadrul vizitei la S.A. „Viorica-Cosmetic”, Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, a informat sindicalistele despre particularitățile sistemului de protecție social-economică a salariaților din Republica Moldova, aspecte cu privire la unele modificări în legislație ce țin de sistemul asigurărilor sociale, campaniile organizate la nivel internațional în domeniul politicilor de susținere a femeilor, asigurarea egalității în drepturi și șanse egale pentru femei, participarea lor în procesele de luare a deciziilor, eliminarea tuturor formelor de violență și hârțuire la locul de muncă, în societate și familie.
Sindicalistele au avut oportunitatea de a se familiariza cu activitatea Comitetului sindical de la întreprindere, să adreseze diverse întrebări reprezentanților CNSM și să primească răspunsuri despre particularitățile Bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul curent, provocările ce vizează securitatea și sănătatea în muncă, detalii despre Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, etc.
Amintim că campania „Femei informate, generații protejate” a fost lansată la începutul lunii martie 2019 de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova. În cadrul campaniei, reprezentanții Comisiei de Femei a CNSM informează femeile sindicaliste despre modificările operate în legislația muncii; consecințele muncii la „negru” și achitării salariilor „în plic”; protecția sănătății salariatelor; combaterea violenței și discriminării în lumea muncii; valorificarea rolului sindicatelor în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite. Astfel de activități de informare au fost organizate în mai multe raioane ale Republicii Moldova.
Departamentul mass-media și relații internaționale