Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicalistele din nordul țării cer o mai bună protecție a femeilor din mediul rural

12.10.2016

Без имени-1

Femeile sindicaliste din mediul rural se arată îngrijorate de situația social-economică din țară și cer autorităților să întreprindă acțiuni concrete pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale femeilor de la sate. Declarații în acest sens au fost făcute marți, 11 octombrie, de participanții la o masă rotundă dedicată Zilei Mondiale a Femeilor din Mediul Rural, marcată anual la 15 octombrie.

În cadrul evenimentului organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Consiliul Interramural Teritorial al Sindicatelor (CITS) din or. Edineț, la care au participat reprezentanți ai CNSM și ai organizațiilor sindicale din raionul Edineț, au fost discutate principalele probleme cu care se confruntă femeile din mediul rural și cum acestea pot fi depășite.

Stela Ciobanu, preşedintele CITS din raionul Edineţ, a menționat că sindicalistele insistă să fie întreprinse toate acțiunile necesare pentru a îmbunătăți situația femeilor de la sate.

“În ultimii ani observăm o înrăutățire a nivelul de viață al femeilor din mediul rural. 12% din ele nu au acces la apă potabilă, 30% nu au acces la canalizare, iar rata de ocupare în câmpul muncii este de doar 36% în rîndul femeilor. O altă problemă gravă despre care se discută prea puțin din anumite motive legate de mentalitate este violența în familie, care în mediul rural este mai des întîlnită decît în mediul urban”, a subliniat Stela Ciobanu.

Prezent la lucrările mesei rotunde, Petru Chiriac, vicepreședintele CNSM, a adresat un mesaj de felicitare, a menționat că femeile au un rol important în consolidarea mișcării sindicale și a vorbit despre principalele activități ale CNSM din ultima perioadă.

“Spre regret, propunerile înaintate de femei ce se referă la majorarea salariilor, acordarea unor indemnizații, sprijinirea inițiativelor antreprenoriale, sunt cu greu acceptate de autorități. Cu toate acestea, depunem eforturi maxime pentru a promova interesele femeilor în cadrul dialogului social”, a accentuat Petru Chiriac.

Sindicalistele din Edineț au cerut mărirea indemnizației la nașterea copiilor, stabilirea salariului minim unic la nivelul minimului de existență și neadmiterea majorării contribuțiilor de asigurări medicale.

Cei prezenți, au mai atras atenția asupra necesității îmbunătățirii condițiilor de muncă a femeilor de la sate, combaterea muncii la negru, să fie stopate majorările de prețuri la mărfurile de primă necesitate, majorarea cheltuielilor pentru tratamentul balneosanatorial.

De asemenea, în contextul marcării Zilei Mondiale a Femeilor din Mediul Rural, activități similare sunt organizate în orașele Ungheni, Glodeni și în raionul Cimișlia.

Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural a fost instituită în 1995, la Conferinţa Internaţională a Femeilor din Beijing și este marcată anual la 15 octombrie.

Departamentul mass-media și relații internaționale