Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicalistele s-au întâlnit cu reprezentantele Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova

13.12.2016

IMG_0842_generala

Membrele Consiliului de Femei din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au avut luni, 12 decembrie, o întâlnire cu ministrul Educației și alți reprezentanți ai Guvernului, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie și conducerea CNSM. Femeile au abordat subiecte ce țin de egalitatea de gen, protecția social-economică a femeilor, securitatea alimentară și migrație.

Oleg Budza, președintele CNSM, a menționat că societatea moldovenească trece printr-o perioadă destul de anevoioasă, marcată de un șir de reforme, precum cea a pensiilor, a administrației publice centrale și administrativ teritorială, modificarea codului muncii. ”Acestea vor fi dureroase pentru unele categorii de cetățeni, dar, în același timp, extrem de necesare pentru orice țară care vrea să prospere. Am ales calea europeană, deci trebuie să ne aliniem și să corespundem standardelor UE”, a precizat liderul sindical. El a remarcat că femeile întotdeauna au știut să facă față tuturor schimbărilor și provocărilor, iar femeile sindicaliste nu sunt o excepție, demonstrând inițiativă, curaj și insistență zi de zi.

Liuba Rotaru, președintele Consiliului de Femei a făcut o retrospectivă a activității structurii pe care o conduce, reiterând că în atenția femeilor sindicaliste au fost și rămân problemele privind consolidarea societăţii şi ridicarea nivelului de trai al salariaţilor, precum și cele cu care se confruntă salariatele la locul de muncă, reprezentarea în forurile decizionale, sporirea garanţiilor sociale, fenomenul migraţiei şi impactul acestuia pentru familii.

”Prin insistență și eforturi comune am obținut unele realizări frumoase. Printre cele mai remarcabile, la care și-au adus aportul și sindicatele, inclusiv Consiliul de  Femei, putem menționa majorarea, începând cu 2017, a indemnizației unice la nașterea copilului și stabilirea concediului paternal de 14 zile, achitat din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar începând cu luna august 2016, femeile cu statut special din organele de drept beneficiază de indemnizație de îngrijirea copilului pentru o perioadă de 3 ani, în mărime de 30% din venitul asigurat, achitate din bugetul de stat. Aceste măsuri vin să sporească motivația femeilor de a naște copii”, a precizat Rotaru.

Corina Fusu, ministrul Educației, a subliniat că femeile devin o forță importantă atunci când știu să se unească și să se sprijine reciproc, dar împreună cu bărbații, acestea constituie o forță și mai mare. ”Avem nevoie de solidaritate și de aliați printre bărbați, pentru că împreună putem face lucruri calitative. Putem aduce mai aproape de oameni bunăstarea la care toți visăm”, a spus Fusu.

Ea a făcut referire la cota de 40 % de reprezentativitate a femeilor în funcții eligibile, promovată pe cale legislativă de către deputatele din Parlamentul RM. ”Prin această inițiativă ne-am propus să încurajăm şi să sprijinim femeile să participe activ în viaţă politică, socială, economică din Moldova. Femeile trebuie să fie în centrul de luare a deciziilor în toate sferele, aceasta fiind o cale sigură de a spori nivelul de democraţie şi de bunăstare din țară. Cu toate acestea, deși legea a fost votată, aceasta nu este una lucrativă, pentru că nu există instrumente de penalizare pentru cazurile nerespectării acesteia”,  a opinat ea.

Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti, a vorbit despre cele mai actuale probleme ce se dezbat în Parlament. În special, ea s-a referit la proiectul reformei de pensii, care a fost adoptat deja în prima lectură, însă care nu a fost susținut de deputații din opoziție, pentru ca acesta ar fi fost elaborat în grabă, fără a fi supus suficient dezbaterilor publice.

”Proiectul de lege a ajuns foarte repede în Parlament, pe ultima sută de metri am reușit să invităm sindicatele la comisiile permanente pentru a discuta, înainte de a fi supus dezbaterilor de către deputați. Am insistat ca subiectul să fie amânat pentru o săptămână-două, pentru a organiza dezbateri publice cu participarea societății civile, însă nu am fost susținuți”.

Domenti a menționat că reforma afectează foarte multe persoane și nu trebuia să fie adoptat în grabă.  ”Nu există nici o echitate în document, doar tăieri și economii de bani, însă aceste economii se fac pe seama categoriilor vulnerabile de cetățeni.  Deputata a mai opinat că fără o creștere economică, locuri de muncă și salarii decente, nici o reformă a sistemului de pensii nu va fi de folos.

Departamentul mass-media și relații internaționale