Federaţia Sindicală „Moldova-business-sind” şi Sindicatul Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri din Republica Moldova „SindLUCAS” au organizat, în zilele de 21-24 august curent, la staţiunea balneară „Bucuria-sind”, seminarul cu genericul „Negocierea colectivă în economia informală şi sindicalizarea”.
Temele prezentate s-au axat pe promovarea dialogului social bipartit, menținerii numărului de membri cotizanți, precum și afilierea și/sau atragerea de noi membri.
În cadrul Atelierelor de lucru au avut loc dezbateri pe tema organizării dialogului social la nivel de întreprindere. Seminarul a creat cadrul necesar pentru un dialog util, schimbul de bune practici între reprezentaţii Federaţiei Sindicale „Moldova-business-sind” şi Sindicatul „SindLUCAS”, în domeniul dialogului cu partenerii sociali şi sindicalizării, iar întrebările reciproce au vizat în special nivelul veniturilor, soluţionarea conflictelor de muncă, metodelor şi formelor de recrutare de noi membri de sindicat.
De asemenea, în cadrul seminarului au derulat activităţi inovatoare: elaborarea unui model al contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, realizarea şi diseminarea planurilor de acţiune pentru promovarea dialogului social la nivel de unitate.
Valentina Mazur, președintele Sindicatului ”SindLUCAS”, a menţionat că există la multe întreprinderi, o serie de obstacole ca angajaţii să devină membri de sindicat şi să se implice pentru drepturile lor la locul de muncă şi în societate. O mare parte din conducători ai întreprinderilor interzic angajaţilor lor să facă parte dintr-un sindicat. Uneori acest lucru se discută deschis la interviul de angajare sau mai târziu, când interesul pentru sindicat al angajaţilor devine vizibil. Mai ales în întreprinderile mari se „militează“ cu salarii şi retribuţii mai mari, cât şi deseori cu condiţii mai bune de muncă, pentru a exclude apartenenţa la un sindicat. Pentru toate aceste încălcări ale legii există un important factor de susţinere: şomajul mare, respectiv lipsa unor alternative profesionale. Apartenenţa la un sindicat nu trebuie să reprezinte un risc pentru angajaţi”.
Acesta este al doilea seminar organizat cu sprijinul organizaţiei internaţionale „Street net”. La seminar au participat peste 30 de participanţi, activişti ai organizaţiilor sindicale primare, teritoriale ale ambelor centre sindical naţional ramurale.
Centrul Informațional al Sindicatelor