Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliștii au analizat principalele probleme a salariaților în cadrul Consiliului General al CNSM

23.04.2013

consiliul

Situaţia social-economică a salariaţilor – membri de sindicat şi acţiunile sindicatelor la etapa actuală ce urmează a fi întreprinse pentru a nu admite înrăutăţirea nivelului de viaţă al cetăţenilor, au fost discutate marți, 23 aprilie curent, în cadrul şedinţei Consiliului General al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

La lucrările Consiliului General al CNSM a participat conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, liderii centrelor sindicale național-ramurale şi membri de sindicat din ţară.

Oleg Budza, președintele CNSM, a prezentat membrilor de sindicat un raport amplu în care a fost evaluată situația social-economică din țară și acțiunile sindicatelor în anul 2013 privind realizarea Strategiei CNSM pentru anii 2012-2017.

”Situația social-economică a fost subminată din cauza crizei politice instabile din țară. Vom încerca să reluăm discuțiile și tratativele cu noul prim-ministru care va fi ales, pentru a reuși atingerea obiectivelor de bază a sindicatelor – reducerea sărăciei, majorarea salariilor și securitatea la locul de muncă”, a menționat Budza.

Liderul CNSM a făcut apel către grupurile parlamentare, autorităţile executive să pună accentul pe modelul social european, ce presupune o economie performantă, nivel înalt de protecţie socială, investiţii în educaţie şi dialog social eficient.

Totodată, în cadrul ședinței, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor, Boris Rojnevschi, a atenționat asupra lipsei unei politici bine determinate la nivel naţional în domeniul transportului auto de călători, la încălcarea flagrantă a Regulamentului la deschidere a noilor rute.

”Transportul ilicit, ca compartiment al economiei tenebre, a atins un nivel de circa 50%, nefiind cunoscute oficial nici câştigurile acestora, ce complică revederea politicii tarifare în acest domeniu”, a precizat Rojnevschi.

De asemenea, Daria Bostan, președintele Organizației de Femei din cadrul Federației “Agroindsind”, s-a pronunțat categoric împotriva discriminării femeilor din Republica Moldova .

”În ultima perioadă, tot mai insistent se promovează de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și a Familiei, precum și a unor ONG-uri ideile de a micșora concediul de maternitate la femei de la 6 la 3 ani, a egala vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Este necesar ca CNSM să înainteze o scrisoare către guvernare pentru a stopa aceste tentative. În caz contrar, Consiliul de femei va purcede la măsuri de protest”, a declarat Bostan.

La final, sindicaliștii au adoptat o Declarație în care cheamă autoritățile de stat să identifice modalităţile optime  pentru  a menţine liniştea şi stabilitatea în societate.

“Sindicatele confirmă poziţia de susţinere a cursului pro-european, declarată de Republica Moldova şi va mobiliza în continuare potenţialul său în susţinerea reformelor în ţară.  Sindicatele pledează şi în viitor pentru dezvoltarea dialogului social constructiv ca formă prioritară în promovarea politicilor sociale”, se arată în Declarație.

Consiliul General al CNSM este unul din organele de conducere ale Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, din componenţa căruia fac parte reprezentanţi ai organizaţiilor membre din întreaga ţară. Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a fost constituită la 7 iunie 2007. CNSM este unicul centru sindical interramural, care întruneşte peste 500 mii de membri din 29 de organizaţii sindicale naţional-ramurale.

Centrul Informațional al Sindicatelor