Miercuri, 21 septembrie, reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale și responsabili de domeniul juridic din cadrul acestora, au fost familiarizați cu mecanisme eficiente de asistență juridică și socială acordată membrilor de sindicat și au discutat despre realitățile social-economice din Republica Moldova.
Participanții la seminarul de instruire, care a avut loc în or. Vadul lui Vodă, au abordat un șir de subiecte ce se referă la activitatea organizațiilor sindicale, recomandările și practicile europene în domeniul protecției membrilor de sindicat, rolul sindicatelor în procesul de ajustare a legislației naționale la Directivele Uniunii Europene (UE).
Potrivit lui Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), o importantă problemă care afectează activitatea salariaților este lipsa unui cadru legal eficient privind soluționarea litigiilor și conflictelor colective de muncă.
“Împreună cu partenerii sociali trebuie să ne adaptăm la schimbările economice, sociale, tehnologice și culturale și să fim mai flexibili în fața provocărilor actuale”, a subliniat Sergiu Sainciuc.
În prezentarea sa, vicepreședintele CNSM a enumerat un șir de aspecte social-economice care necesită a fi îmbunătățite în cadrul dialogului social. Printre acestea au fost menționate minimizarea nivelului economiei informale, eficientizarea procesului de ocupare a forței de muncă, ajustarea asistenței sociale acordate pentru diverse categorii de salariați, reforma sistemului de pensii, modificarea Codului muncii.
Ion Preguza, şef al Departamentului juridic din cadrul CNSM, a menționat că o provocare pentru sindicate este perfecționarea legislației muncii, astfel încît să nu fie lezate drepturile și interesele salariaților, membrilor de sindicat, care să corespundă necesităților reale ale pieții muncii din Republica Moldova și să se înscrie în recomandările incluse în Directivele UE și standardele Organizației Internaționale a Muncii.
În context, Elena Carchilan, șef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS), s-a arătat îngrijorată de starea în domeniul securității și sănătății în muncă, a prezentat o serie de date despre accidentarea salariaților la locul de muncă și a vorbit despre acțiunile întreprinse de IMS pentru a diminua numărul de accidente de muncă și a reduce factorii de risc profesional. Conform datelor prezentate, în primul semestru al anului curent la ISM au fost înregistrate 216 accidente de muncă, cu 24 cazuri mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Sindicaliștii au pledat pentru neadmiterea diminuării nivelului de trai al salariaților prin implementarea unor reforme care ar putea afecta interesele acestora și au subliniat necesitatea eficientizării dialogului social, atît la nivel național, cît și la nivel local.
Seminarul dat face parte dintr-o serie de activități de instruire și informare organizate în cadrul unui proiect implementat de CNSM, cu suportul CNV Internationaal (organizație sindicală din Olanda).
Departamentul mass-media și relații internaționale