Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliştii au marcat Ziua Mondială pentru Securitate şi Sănătate la Locul de Muncă şi au comemorat victimele accidentelor de muncă

29.04.2013

 

ssm

La 26 aprilie curent, sindicaliştii şi salariaţii – membri de sindicat din Republica Moldova s-au întrunit într-o şedinţă specială, consacrată Zilei Mondiale pentru Securitate şi Sănătate la Locul de Muncă, care se marchează anual la 28 aprilie. În acest an, evenimentul este marcat sub genericul „Prevenirea maladiilor profesionale”.

Participanţii la şedinţa, reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova, Inspecţiei Muncii şi alţi parteneri sociali, au constatat că asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă rămâne o problemă pentru ţara noastră.

Conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a atras atenţia asupra celor mai arzătoare probleme ce ţin de securitatea şi sănătatea la locurile de muncă pentru a asigura integritatea vieţii și sănătății salariaţilor.

“Nouă, sindicaliştilor, ne vine tot mai greu să apărăm interesele salariaţilor în  domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă din cauza lipsei actelor normative care trebuie să transpună integral cerinţele stipulate în Directivele Uniunii Europene din domeniul dat”, a comunicat Oleg Budza, președintele CNSM.

“Mai bine de trei ani, Guvernul nu a abordat şi nu a examinat la şedinţele sale problema referitor la securitatea, igiena muncii și crearea locurilor de muncă sănătoase”, a constatat Budza.

„Sindicatele se implică activ în procesul de gestionare a securităţii şi sănătăţii în muncă. În octombrie 2012 a fost creată Inspecția Muncii a Sindicatelor pentru a supraveghea situația din domeniul dat. Totodată, aproximativ la nivelul de 20% din organizaţiile sindicale primare sunt constituite  Comitete pentru securitate şi sănătate în muncă. Mai mult, în majoritatea organizaţiilor sindicale este desfăşurat procesul de instruire a reprezentanţilor sindicatelor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii muncii. De asemenea, la Institutul Muncii sunt organizate cursuri licenţiate de instruire a reprezentanţilor sindicatelor şi ai angajatorilor în domeniul dat”, a comunicat liderul sindical.

Oleg Budza a mai menționat că potrivit unei decizii a Comitetului Confederal al CNSM, familiile victimelor accidentelor de muncă-membri de sindicat au beneficiat de ajutor material în mărime de 3000 lei.

Petru Chiriac, vice-președinte CNSM s-a arătat îngrijorat de nerespectarea de către angajatori a Legii securităţii şi sănătăţii în muncă, fapt ce pune în pericol securitatea și sănătatea salariaților.

“Am sperat cu toţii ca după intrarea în vigoare la 1 ianuarie 2009 a Legii securităţii şi sănătăţii în muncă, situația se va schimba radical spre bine. Însă această Lege, pe de o parte nu a fost asigurată, până la intrarea ei în vigoare, cu un pachet integral de acte normative de nivel naţional. Pe de altă parte, implementarea activă a ”mecanismului ghilotinelor”, care a distrus totalmente cadrul normativ al protecţiei muncii au făcut ca să obţinem rezultate egale cu zero la capitolul eficacitate”, a precizat Petru Chiriac, vice-președinte CNSM.

Sindicaliștii pledează pentru dezvoltarea mecanismelor de prevenire a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, îmbunătățirea condițiilor de muncă la întreprinderile din țară, crearea Comitetelor pentru securitatea și sănătatea în muncă la întreprinderi, respectarea normelor internaționale și naționale de către angajatori în domeniul dat, implementarea Sistemelor de gestionare a securităţii şi sănătăţii în muncă de nivel naţional.

Datele statistice ale Inspecției Muncii atestă că pe parcursul anului 2012, în Republica Moldova peste 400 de salariaţi au fost implicaţi în accidente de muncă,  dintre care 30 de salariaţi accidentaţi mortal. Totodată, nivelul cheltuielilor indemnizațiilor acordate pentru incapacitatea temporară de muncă a salariaților în anul 2012 a constituit 562 mln de lei.

Conform datelor Organizației Internaționale a Muncii, în întreaga lume, în anul 2012, peste 5 500 de oameni și-au pierdut viața în urma producerii accidentelor de muncă.

Data de 28 aprilie la nivel internaţional este o zi dedicată comemorării celor care şi-au pierdut viaţa în urma accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, de asemenea este ziua special dedicată promovării securităţii şi sănătăţii în muncă.

Din 2003, Organizaţia Internaţională a Muncii a constatat şi a subliniat necesitatea prevenirii accidentelor şi problemelor de sănătate la locul de muncă cu ajutorul dialogului social şi tripartismului.

Din anul 2010, din iniţiativa sindicatelor şi în Republica Moldova ziua de 28 aprilie este oficial recunoscută ca „Ziuă Mondială pentru Securitate şi Sănătate în muncă”.

Centrul Informațional al Sindicatelor