Miercuri, 30 noiembrie, sindicaliștii din domeniul alimentației s-au arătat îngrijorați în cadrul unui seminar, de securitatea alimentară precară a populației Republicii Moldova și au cerut autorităților să întreprindă mai multe acțiuni de control și de sancționare a celor care pun în pericol sănătatea și securitatea alimentară a populației.
Seminarul a fost organizat de Sindicatul Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri din Republica Moldova „SindLUCAS” și Federaţia Sindicatelor „Moldsindcoopcomerţ”, în colaborare cu Uniunea Internațională în domeniul Alimentației (IUF).
Valentina Chiriac, președintele Sindicatului „SindLUCAS”, a menționat că în ultima perioadă în Republica Moldova au fost înregistrate și semnalate mai multe încălcări în domeniul siguranței alimentare.
Liderul sindical a subliniat că asigurarea calității și siguranței alimentare trebuie să fie o prioritate pentru autorități, deoarece are efecte majore asupra sănătății întregii populații.
Svetlana Boincean, coordonator al IUF în Moldova, a prezentat o serie de informații despre situația la capitolul securitatea alimentară din UE și a precizat că sunt necesare de implementat în Republica Moldova politici care ar diminua riscurile de infectare de la produsele alimentare.
“Modelul actual de agricultură nu este sustenabil, se bazează doar pe necesitățile business-ului și nu pe calitatea produselor comercializate populației. Recomandarea noastră este să fie încurajată producția ecologică”, a specificat Svetlana Boincean.
Cei prezenți, au mai discutat despre Planul de acțiuni pentru anul 2016 al celor două organizații sindicale, privind promovarea drepturilor angajaților în sectorul alimentar.
Conform planului, sindicaliștii vor continua în acest an negocierile pentru elaborarea și calcularea unui salariu de trai decent, evaluarea riscurilor pentru sănătatea muncitorilor la locul de trai, organizarea unor activități de informare și sensibilizare a populației, orientate pe promovarea dreptului la hrană.
Departamentul mass-media și relații internaționale