Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliștii din comunicații pledează pentru stoparea violenței împotriva femeilor

26.11.2018

IMG_4775

În ajunul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, marcată anual la 25 noiembrie, sindicaliștii din cadrul Federației Sindicatelor din Comunicații (FSCM) au organizat săptămâna trecută o serie de activități de sensibilizare a populației cu privire la necesitatea stopării violenței împotriva femeilor.

În acest sens, FSCM a inițiat o campanie de informare a salariaților, membri de sindicat. Totodată, în cadrul unui seminar, desfășurat în or. Bălți, a fost organizat un flashmob cu genericul  ”STOP violenței împotriva femeilor”, la care s-au alăturat și salariații de la filiala Bălți a S.A. ”Moldtelecom”. Federația a îndemnat toți liderii sindicali, participanți la seminar, să susțină această campanie.

FSCM își exprimă sprijinul pentru femeile afectate de acest fenomen, deoarece violența împotriva femeilor înseamnă: violarea drepturilor omului; are un impact negativ semnificativ în ceea ce privește progresul în mai multe domenii – eradicarea sărăciei, lupta pentru pace și securitate, combaterea HIV/SIDA; continuă să fie o pandemie globală; este un fenomen care poate fi prevenit.

“Cu regret, violența se reflectă și asupra femeilor–salariate. Iar cea mai frecventă formă de violență a femeilor-salariate este hărțuirea sexuală la locul de muncă. Acest subiect este prioritar pe agenda sindicatelor din întreaga lume, pentru că fenomenul dat afectează drepturile salariatelor, securitatea, sănătatea și demnitatea acestora”, se arată într-un comunicat al FSCM.

Asea Eladi, președinta Comitetului sindical din mun. Bălți a S.A. ”Moldtelecom”, a menționat că responsabilitatea de a spune „NU”, de a respinge în mod deschis actele de violență sau hărțuire și de a sprijini victimele, ne aparține. ”Trebuie să schimbăm percepția greșită, potrivit căreia hărțuirea sau violența la adresa femeilor este un comportament normal și acceptabil”, a subliniat sindicalista.

Potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite în Moldova, violența în familie și față de femei constituie una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. Conform unor estimări, 6 din 10 bărbați au aplicat cel puțin o formă de violență fizică, psihologică sau sexuală față de femei și fete. În Republica Moldova, violența în familie este recunoscută ca infracțiune și se pedepsește conform Codului Penal.

Ziua de 25 noiembrie a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca fiind Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. Această dată este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor.

Departamentul mass-media și relații internaționale