Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliștii din construcții, îngrijorați de situația privind securitatea muncii

27.02.2020

construction worker on construction site

Sectorul construcțiilor este unul din cele mai expuse riscurilor producerii accidentelor de muncă. De la începutul anului curent, au fost înregistrate căderi de la înălțime la șantiere care s-au soldat cu decesul a două persoane. Pentru a diminua riscurile producerii accidentelor de muncă și a desfășura acțiuni de prevenție cuvenite, Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcție “SINDICONS” a demarat la început de an un program amplu de instruire a responsabililor de securitatea și sănătatea în muncă (SSM) de la întreprinderile din sector.

Astăzi, 27 februarie, mai mulți specialiștii în domeniul dat, membrii comitetelor pentru securitatea și sănătatea în muncă, s-au întrunit în incinta Institutului Muncii, în cadrul unui seminar organizat de Federația “SINDICONS”. La finele activității, se așteaptă ca specialiștii să capete noi cunoștințe și abilități în aplicarea prevederilor actelor normative ce reglementează procesele de securitate la locul de muncă. Participanții sunt familiarizați cu elementele sistemului de management în domeniul dat și sunt sensibilizați asupra nivelului de răspundere în caz de nerespectare a actelor normative ce reglementează activitățile specifice securității și sănătății în muncă.

Formatorul seminarului, Elena Carchilan, șef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, abordează cele mai frecvente cauze de accidentare, încălcări și abateri care au loc, depistate în sectorul construcțiilor, activitatea Laboratorului Controlul Factorilor de Risc din cadrul CNSM, diverse prevederi incluse în actele normative, standardele și cerințele internaționale cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, aspecte legate de armonizarea legislației naționale cu Directivele UE la compartimentul SSM.

În context, Tudor Rusu, specialist principal în domeniul SSM din cadrul Federației “SINDICONS”, a spus că securitatea și sănătatea în muncă este unul din pilonii de bază în activitatea Federației. “Punem accent pe prevenirea accidentelor de muncă însă, în ultimii ani, situația la capitolul accidentelor de muncă s-a înrăutățit. Sunt mai multe cauze: controlul ineficient din partea autorităților, reforma Inspecției de Stat a Muncii, ș.a. Împreună cu partenerii sociali trebuie să depunem maxim eforturi pentru protejarea vieții, integrității și sănătății salariaților împotriva riscurilor de accidentare și îmbolnăvire la locul de muncă”, a adăugat Rusu.

Pe parcursul anului trecut, 72 de persoane și-au pierdut viața în urma unor accidente de muncă, iar alte 515 persoane au fost rănite, se arată într-un raport al Inspectoratului de Stat al Muncii. În total, în 2019, au fost înregistrate 497 de cazuri de accidentare a muncitorilor.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM