Aspecte privind implementarea sistemului unic de salarizare în sectorul bugetar și impactul acestora pentru lucrătorii din ramura culturii au fost discutate astăzi, 29 mai, de către sindicaliștii din cultură cu reprezentanții organelor de resort. La seminarul cu genericul „Noul sistem de salarizare în sectorul bugetar și efectele implementării acestuia în ramura cultură” au fost prezenți reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor, Președinției Republicii Moldova și ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, președinții Consiliilor Ramurale ale Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură.
În atenția celor prezenți au fost o serie de probleme cu care se confruntă lucrătorii din domeniul culturii, ca urmare a aplicării Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, Hotărârii Guvernului nr. 1231/2018 privind punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 270/2018, Hotărârii Guvernului nr. 5/2019 cu privire la organizarea și funcționarea unor instituții publice teatrale și concertistice, cât și despre carențele acestor acte normative.
Sindicaliștii au menționat, pe de o parte, despre îmbunătățirea nivelului de salarizare a unor lucrători din ramură, dacă se respectă cadrul normativ pus în vigoare cu începere de la 1 decembrie 2018. Pe de altă parte, salarizarea lucrătorilor din cultură diferă de la raion la raion sau de la localitate la localitate. Mai cu seamă, în majoritatea raioanelor din țară Administrația Publică Locală emit acte normative care diminuează drepturile salariale ale lucrătorilor și de activitate a instituțiilor de cultură prin substituire de funcții, reducerea normelor de muncă până la 0,75, 0,5 și 0,25 unitate, fapt ce afectează interesele salariaților din cultură.
De asemenea, cei prezenți au discutat despre unele deficiențe semnalate în actele normative în vigoare, despre care au fost sesizați reprezentanții organelor de resort și de care urmează să se țină cont în timpul apropiat la modificarea și completarea legislației.
Totodată, reprezentanții salariaților din cultură sunt îngrijorați de tendința Consiliilor Raionale de a comasa Direcția Educație cu Direcția/Secția cultură (prin absorbție), care presupune reducerea specialiștilor din domeniul cultură și a activităților culturale, acțiuni care vor avea un impact negativ asupra domeniului cultură din țară.
De asemenea, liderii sindicali din cadrul instituțiilor teatrale și concertistice au abordat problema majorării salariilor lucrătorilor pe care-i reprezintă, care sunt încă în așteptarea salarizării în conformitate cu noile prevederi legale. La acest subiect, Olga Susarenco, consultant principal, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a afirmat că se lucrează în direcția aprobării statutelor de personal și statutelor acestor instituții publice, după care salariații vor fi remunerați conform normelor în vigoare.
Menționăm că Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului. Bugetarii sunt remunerați în baza sistemului de gradare constituit din grade și trepte de salarizare. Conceptul reformei date prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.