Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliștii din educație solicită să fie îmbunătățite condițiile de muncă în care activează tinerii specialiști

22.11.2017

IMG_8322

Exodul masiv al cadrelor tinere care activează în sistemul educațional, ar putea fi oprit doar dacă vor fi operate majorări salariale substanțiale și vor fi îmbunătățite simțitor condițiile de muncă. Problema respectivă a fost dezbătută de către membrii Consiliului General al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), întruniți astăzi, 22 noiembrie, într-o ședință, în cadrul căreia au examinat și totalurile realizării proiectului “Cadre didactice tinere–oportunități și garanții”.

Prin intermediul acestui proiect, implementat de FSEȘ, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, pe parcursul anilor 2016-2017 au fost organizate un șir de întruniri în diverse localități ale țării, unde au fost analizate problemele pe care le trăiesc tinerii specialiști și au fost desfășurate diverse activități de informare.

În principal, deficiențele semnalate se referă la nivelul de salarizare, asigurarea tinerilor cu spațiu locativ, accesul la servicii comunale de calitate și la tehnologii informaționale, dotarea cu materiale didactice, stabilirea unor mecanisme de mentorat a tinerilor cadre didactice, informarea privitor la drepturile în domeniul raporturilor de muncă, sporirea capacităților Centrelor de ghidare în profesie formate în cadrul universităților.

Conform datelor prezentate, deși în anul de studii 2016-2017 numărul de cadre necesare a fost de 1252 de persoane, numărul tinerilor specialiști angajați prin repartizare de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a fost de 287.  Pentru anul de studii 2017-2018, necesarul de cadre constituie 1865 de specialiști și se estimează că numărul tinerilor care se vor angaja în câmpul muncii va fi de doar 269 specialiști. Potrivit sindicaliștilor, golul este acoperit deocamdată de persoanele trecute de vârsta de pensionare care activează în sistem.

“Salariile pe care le primesc tinerii specialiști sunt mizere. Majorările recente sunt simbolice și nu asigură un trai decent. Pregătim anual circa 1000 de specialiști însă în instituțiile de învățământ ajung să lucreze un număr mic de tineri. Deja nici subvențiile nu stimulează tinerii să rămână să activeze în sistem. Ei pur și simplu pleacă.  Ce tânăr poate lucra cu un asemenea salariu în școli sau grădinițe, unde trebuie să lucreze în condiții complicate?! Munca de pedagog este foarte grea iar salariul pentru un tânăr specialist trebuie să depășească minimul de existență”, a subliniat Dumitru Ivanov, președintele FSEȘ.

Igor Șarov, secretar general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a subliniat unele probleme ce țin de dezvoltarea educației și salarizarea personalului. Totodată, la ședință a participat Nicolae Chicuș, rector UPS Ion Creangă.

Prezent la această întrunire, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a menționat că autoritățile trebuie să găsească sursele necesare pentru a majora salariile. Potrivit liderului sindical, aceste surse ar putea fi identificate în sectorul informal al economiei. “Ne bucurăm că autoritățile sunt deschise la dialog însă este necesar să fie găsite și soluții concrete. Suntem îngrijorați de faptul că pedagogii și personalul auxiliar pleacă masiv din sistem și vom fi în continuare alături de pedagogi. În luna decembrie curent vom avea o întrevedere cu Premierul Pavel Filip unde vom discuta problemele din sistemul educațional”, a accentuat președintele CNSM.

Potrivit lui Dumitru Ivanov, președintele FSEȘ, joi, 23 noiembrie curent, conducerea Federației va avea o întrevedere cu Monica Babuc, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, unde vor fi abordate problemele tinerilor specialiști dar și alte subiecte ce vizează situația din ramura educației.

Menționăm că în urma protestelor organizate de FSEȘ la începutul anului 2017, de la 1 septembrie curent, salariile cadrelor didactice din învățământul general și profesional-tehnic au fost majorate cu 11,3 %. În cadrul unei întâlniri cu activul sindical, care a avut loc în luna august a acestui an, Monica Babuc, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, a subliniat că această majorare reprezintă un prim pas spre îmbunătățirea condițiilor de muncă în ramura educației.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM