Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliștii din educație solicită soluționarea problemelor ce țin de salarizarea în instituțiile de învățământ ce activează în condiții de autonomie financiară

29.04.2019

educatie

Organizațiile sindicale primare și colectivele instituțiilor care activează în condițiile autonomiei universitare financiare, sunt îngrijorate de perspectivele achitării salariilor în anul curent. Despre aceasta se arată într-o solicitare a Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ) expediată către Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova. Documentul a fost adoptat la întrunirea recentă a activului sindical republican al FSEȘ.

“Provoacă nedumerire unele acțiuni ale Guvernului care au impus instituțiilor educaționale condiții economico-financiare noi care le știrbesc autonomia. Astfel, pe parcursul anului de studii 2018-2019, s-a adoptat Hotărârea nr. 947 din 10.10.2018 prin care instituțiile de învățământ profesional-tehnic au trecut la finanțarea în regim de autogestiune financiar-economică. Nu s-a ținut cont de faptul că învățământul superior încă din anul 2013 activează în regim de autonomie financiară, iar schimbarea din mers a regulilor de finanțare, în timp ce fiecare al doilea student își face studiile cu plata taxei, fără a fi schimbate cuantumul taxei, a diminuat substanțial bugetele instituțiilor”, se arată în solicitarea respectivă.

Acțiunile sus-menționate au condiționat apariția unor dificultăți la stabilirea salariului în condițiile alocării mijloacelor bugetare egale cu costul comenzii de stat, în special la acoperirea surselor proprii ale instituțiilor. Astfel, instituțiile pot asigura salarizarea doar pentru 6-8 luni ale anului 2019. Deși instituțiile de învățământ întreprind măsuri concrete în vederea reducerii cheltuielilor salariale, decalajul apărut nu poate fi eliminat în totalitate fără alocarea unor surse financiare din partea Guvernului, necesare pentru a acoperi costurile reformei salariale din sectorul bugetar, demarată la 1 decembrie 2018.

FSEȘ solicită întrunirea de urgență a factorilor de decizie pentru discutarea problemei date și găsirea soluțiilor pentru eliminarea discrepanței între alocațiile bugetare și necesitățile financiare ale instituțiilor respective. Totodată, sindicaliștii cer să fie prevăzute surse financiare necesare pentru rectificarea Bugetului de Stat pentru anul 2019.

Conform datelor operative prezentate Federației de către 12 instituții universitare și 15 Centre de Excelență și instituții de învățământ profesional-tehnic, deficitul bugetar la capitolul fondul de salarizare constituie circa 120 mln. lei, aproape tot atâta este și necesarul pentru întreținerea instituțiilor date. De asemenea, sub semnul întrebării este și achitarea viitoarelor indemnizații de concediu.

Totodată, Federația salută și susține acțiunile Guvernului de majorare a salariilor angajaților din sistemul educațional. Propunerile centrului sindical național-ramural privind majorarea salariilor de funcție ale cadrelor din ramură au găsit reflectare în noile condiții de salarizare din sectorul bugetar, salariile fiind majorate în medie între 24 și 90 la sută.

Solicitarea respectivă poate fi accesată aici.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM