Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliștii din Republica Moldova, Belarus și Ucraina sunt preocupați de fenomenul migrației

16.08.2017

IMG_5479

Sindicaliști din Republica Moldova și Belarus, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, s-au întrunit astăzi, 16 august, la Chișinău, pentru a evalua în cadrul unei mese rotunde impactul dialogului social asupra optimizării migrației de muncă în Moldova, Belarus și Ucraina.

Activitatea a fost organizată la Institutul Muncii, în cadrul Proiectului „Impactul  dialogului social asupra optimizării migrației de muncă în Moldova, Belarus și Ucraina”, realizat pe platforma GL5 al Forului Societății Civile al Parteneriatului Estic.

Obiectivele evenimentului au fost orientate să contribuie la diseminarea practicilor de dialog social în domeniul migrației de muncă în cele trei țări menționate; estimarea impactului migrației asupra pieței muncii și politicilor sociale; analiza rezultatelor intermediare ale proiectului.

“Fenomenul migrației este unul sensibil, cu impact masiv asupra țării noastre. Sindicatele nu sunt indiferente față de problemele cu care se confruntă persoanele care pleacă în străinătate. De mai bine de zece ani împreună cu partenerii sociali căutăm soluții pentru a îmbunătăți situația la capitolul dat. Însă din cauza situației social-economice precare acest fenomen continuă. Mai mult, dacă acum câțiva ani cei care plecau în străinătate alegeau să muncească fie sezonier sau temporar, acum aceștia pleacă definitiv din țară împreună cu copii sau părinții lor”, a menționat Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

În opinia vicepreședintelui CNSM, este important ca partenerii sociali să pună mai mult accent pe susținerea celor care decid să revină în țară, prin programe de instruire și asistență financiară dacă doresc să dezvolte o afacere.

“Migrația este un proces firesc. Oamenii aleg să muncească acolo unde se bucură de o mai bună apreciere. Din păcate acest fenomen a afectat grav țările din regiune și a dus la apariția unor probleme sociale complicate. În calitatea noastră de promotori ai muncii decente, trebuie să contribuim la buna informare a celor care pleacă în străinătate, astfel încât să-și cunoască drepturile și să știe cum să le apere”, este de părere Vasily Andreev, președinte al Sindicatului lucrătorilor din construcții și industria materialelor de construcții din Ucraina.

La rândul ei, Liliana Posțan, cercetător la Institutul Muncii, a subliniat că procesul migrației forței de muncă necesită o gestionare mai eficientă, în direcția optimizării acestuia, prin dialog social.

“Avem nevoie de strategii durabile pentru a optimiza beneficiile migrației forței de muncă. Această masă rotundă servește drept platformă de discuții și de identificare a soluțiilor privind fenomenul migraționist”, a comunicat Liliana Posțan.

Cei prezenți, au discutat și cu sindicaliștii din Ucraina despre fenomenul migrației prin intermediul unei Skype-conferințe și au făcut un schimb de experiență care să faciliteze consolidarea capacităților sindicatelor din regiune în domeniul politicilor migraționiste.

Departamentul mass-media și relații internaționale