La 7 aprilie 2017, când în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Sănătății, la Chișinău a avut loc ședința în plen a Consiliului Republican al Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova, unde au fost discutate principalele realizări din anul 2016, problemele existente în ramura sănătății și planurile de activitate pentru perioada următoare.
La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie și ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
În cadrul ședinței au fost puse în discuție chestiunile cu privire la Raportul anual – 2016: realizări, probleme, soluții; realizarea bugetului sindical pe anul 2016 și aprobarea bugetului sindical pe anul 2017; confirmarea împuternicirilor noilor membri ai Consiliului Republican și Biroului Executiv ale Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova și delegarea reprezentanților la Congresul III al CNSM.
Aurel Popovici, președintele Federației a prezentat un raport amplu despre activitatea și rezultatele obținute în anul 2016, și a atras atenția asupra mai multor probleme existente în sistem.
Potrivit liderului sindical, deși una din principalele realizări a fost majorarea salariilor în ramură, acestea nici pe departe nu asigură un nivel de trai decent. “Costul forței de muncă a angajaților din sănătate – domeniu declarat prioritar în cadrul economiei naționale, este apreciat doar la nivelul de circa 50% din necesitățile reale ale salariaților și familiilor acestora”, a subliniat el.
O consecință a acestei situații este că în ultimii ani se observă un exod masiv al cadrelor medicale în alte sfere și în alte state, unde acești specialiști sunt apreciați mai bine. Popovici este de părere că finanțarea insuficientă a sistemului de sănătate, salariile micii, condițiile de muncă dificile, sunt factori obiectivi care au contribuit la declinul atractivității și motivației tinerilor specialiști de a activa în sectorul sănătății.
“Noi dorim ca autoritățile să înțeleagă că asistența medicală prestată populației nu corespunde timpului și cerințelor Organizației Mondiale a Sănătății, iar pentru realizarea acestui scop este necesar ca instituțiile medicale să fie finanțate substanțial, pentru a fi asigurate cu specialiști medicali bine instruiți, aparataj medical performant, transport sanitar, echipament și, nu în ultimul rând, cu edificii corespunzătoare normelor sanitare”, a accentuat Popovici.
Conform datelor prezentate de conducerea Federației, cheltuielile globale din bugetul de stat pentru sănătate au crescut de la 6475,0 milioane lei în anul 2015 la 6505,4 milioane lei în anul 2016, adică cu doar 0,47%.
Liderul sindical a specificat că deși cuantumul finanțării sănătății crește anual, mijloacele respective sunt suficiente doar pentru a acoperi cheltuielile ce țin de creșterea prețurilor de consum, tarifelor la servicii și costurilor la produse alimentare și mărfurile industriale.
Mai mult, în Republica Moldova cheltuielile pentru sectorul sănătății constituie doar 5,3% din Produsul Intern Brut (PIB), în timp ce în țările din Uniunea Europeană această cifră este de cel puțin 9% din PIB.
În raportul său, Aurel Popovici a mai comunicat și despre alte probleme din sistem, exprimându-și speranța că acestea vor fi depășite cât mai curând, în procesul de negocieri și prin dialog cu partenerii sociali.
În aceeași ordine de idei, Valentina Stratan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a menționat că este impresionată de munca depusă de Federație, deși există în continuare numeroase lacune în sistem. “Trebuie să recunoaștem că sistemul de sănătate este subfinanțat. Ne îngrijorează statisticile potrivit cărora o bună parte din specialiști părăsesc ramura, în special tinerii, și aici trebuie să lucrăm mai mult, pentru a oferi condiții de muncă mai bune celor care activează în sistemul dat”, a adăugat Valentina Stratan.
“În 2016 au fost desfășurate o serie de a negocieri cu sindicatul de ramură și cea mai mare realizare pe care am avut-o a fost adoptarea noii modalități de salarizare, care a dus la o majorare a salariilor. În vederea obținerii unor rezultate, au fost stabiliți noi indicatori de performanță pentru medici, ulterior vor fi determinați indicatori și pentru conducătorii de instituții, și vom începe să vedem rezultate. Mizăm în continuare pentru un parteneriat eficient cu sindicatele”, a subliniat Liliana Iaşan, viceministrul Sănătății.
În cadrul ședinței, au mai fost expuse principalele activități organizate de Federație pe parcursul anului 2016, orientate spre atingerea priorităților și obiectivelor pe termen mediu, în baza Strategiei Federației pentru anii 2015-2020, adoptată la Congresul VI al Federației, din 29.05.2015. Scopul principal al Strategiei este dezvoltarea și fortificarea sistemului de sănătate din Republica Moldova.
Reieșind din Strategia Federației, obiectivele pentru următoarea perioadă vor fi axate pe realizarea politicii și strategiei de stat pentru sănătate și majorarea finanțării sistemului de sănătate; creșterea nivelului de trai al salariaților, îmbunătățirea condițiilor de muncă și salariale; promovarea securității și sănătății la locul de muncă.
De asemenea, se va urmări consolidarea parteneriatului social; realizarea prevederilor Convențiilor colective și Contractelor colective de muncă; sporirea eficienței asistenței juridice acordate membrilor de sindicat; consolidarea sindicatului prin activizarea lucrului în organizațiile sindicale primare și fortificarea organizațiilor sindicale teritoriale; perfecționarea și intensificarea activităților de instruire, formare continuă și informare a membrilor de sindicat.
Federația Sindicală „Sănătatea” este membru al Confederației Naționale din Moldova, și cuprinde peste 43 mii de membri.
Departamentul mass-media și relații internaționale