Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliștii din sănătate s-au expus asupra proiectului de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar

30.10.2018

45148053_1084592878373987_1731836843604836352_o

Astăzi, 30 octombrie, Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova a organizat o ședință cu liderii de sindicat din sectorul bugetar, cu participarea experților Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Sergiu Sainciuc, vicepreședinte, Ana Moldovanu și Elena Dimitriu, consultanți superiori ai departamentului protecție social-economică al CNSM. Subiectul-cheie al ședinței a fost proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Liderii de sindicat, reprezentanți ai colectivelor de muncă din sectorul bugetar, informați de către echipa Federației, au examinat în colective, de comun cu administrația, proiectul de lege menționat, și astăzi, la inițiativa conducerii Federației, s-au întrunit în ședință. Participanții, de comun cu reprezentanții Federației „Sănătatea” și ai CNSM au discutat proiectul de lege, au analizat lacunele, punctele forte și propunerile parvenite din colective.

Astfel, liderii de sindicat au propus ca salariul minim de referință să fie în mărime de 2000 lei. Concomitent, s-a menționat că angajaților din centrele de reabilitare și recuperare și centrele de plasament după specificul de activitate cu copii cu dizabilități să li se acorde un supliment adăugător la salariu pentru condiții deosebite. Liderii sindicali unanim s-au expus ca să fie păstrat ajutorul material în mărimea unui fond anual de salariu. Nu au rămas în umbră nici contabilii-șefi și economiștii, care sunt persoane de o importanță majoră în instituțiile medicale, luându-se în considerare răspunderea și complexitatea activității lor și nivelul studiilor necesare pentru desfășurarea activității ar fi indicat să li se atribuie clase de salarizare corespunzătoare muncii lor.

Liderul de sindicat al Agenției Naționale de Sănătate Publică a menționat că în rezultatul reformei serviciului de supraveghere de stat a sănătății publice, personalul administrativ (contabili, juriști, economiști, șef de direcții, șefi-adjuncți, etc.) inclusiv cel de conducere, a fost inclus în lista funcționarilor publici. În proiectul actualii legi aceștia nu se regăsesc. La fel nu se regăsesc nici asistenții medicali igieniști și epidemiologici, medicii igieniști și epidemiologici, adjuncții directorului Agenției, inclusiv șefii-adjuncți ai Centrelor de Sănătate Publică teritoriale. Totodată, nu este concretizat în care tabel și ce cod de funcție i se atribuie Agenției Naționale de Sănătate Publică care are în componența sa 10 centre de sănătate publică teritoriale și include medici, asistenți, funcționari publici, personal didactic și de știință.

În concluzie, participanții au spus că un astfel de proiect de lege trebuie examinat mult mai minuțios și o perioada mai îndelungată de timp pentru a evita posibilele erori, lacune sau greșeli.