În perioada 19-22 decembrie curent, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și centrele sindicale național-ramurale din raioanele Sîngerei, Ștefan Vodă și Nisporeni, au organizat o serie de seminare de informare, pentru a discuta particularitățile reformării sistemului de pensii.
Potrivit lui Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, scopul acestor activități a fost de a aduce la cunoștința membrilor de sindicat din teritoriu, președinților organizațiilor sindicale primare, acțiunile care au fost întreprinse de CNSM pentru a promova drepturile și interesele membrilor de sindicat, în contextul reformei sistemului de pensii.
Sergiu Sainciuc a comunicat că prin intermediul acestor activități, sindicaliștii din teritoriu au putut afla ce presupune această reformă, ce impact va avea asupra actualilor pensionari și ce urmează să obțină viitorii pensionari, contribuind la sistemul public de asigurări.
În cadrul seminarelor, Sergiu Sainciuc a subliniat că membrii Comitetului Confederal al CNSM nu au susținut intenția autorităților de a majora vârsta de pensionare la femei și bărbați și a vorbit despre acțiunile de protest întreprinse de CNSM în acest sens.
“Ne dorim un sistem de pensii echitabil și sustenabil, care să garanteze un trai decent beneficiarilor de pensii. Mai mult, reformarea sistemului de pensii trebuie să fie efectuată în paralel cu reformarea în alte domenii, să fie efectuate acțiuni concrete care ar duce la combaterea economiei informale și la diminuarea nivelului economiei informale”, a precizat Sergiu Sainciuc.
Sindicaliștii din teritoriu s-au arătat îngrijorați de faptul că această reformă afectează nu doar femeile și bărbații care ating vîrsta de pensionare, ci și tinerii, deoarece le va fi și mai dificil să-și găsească un loc de muncă, fapt ce ar putea genera un nou val de migrație a tinerilor în străinătate.
Participanții la seminare au menționat că această reformă a fost făcută în grabă, nu au fost luate în considerare condițiile de muncă și de trai dificile ale majorității populației, factorii demografici îngrijorători.
Menționăm că la aceste activități au mai participat și specialiști din cadrul CNSM, care au mai comunicat sindicaliștilor din teritoriu despre activitățile orientate spre susțierea femeilor, organizate de Consiiliul de Femei al CNSM, implementarea unor practici eficiente în domeniul securității și sănătății în muncă, modificările operate la Codul muncii.
Mai multe imagini de la aceste activități pot fi găsite în Galeria foto aici și aici.
Departamentul mass-media și relații internaționale