Noul proiect de reformare a sistemului de pensii trebuie să fie unul echitabil pentru toate categoriile de salariați și să fie bazat pe o formulă unică de calculare a pensiilor. Despre aceasta a comunicat joi, 15 septembrie, Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în cadrul unui seminar privind protecția social-economică a salariaților.
Seminarul cu genericul “Munca decentă, dialogul social și protecția social-economică a salariaților”, care se desfășoară în perioada 15-16 septembrie, a reunit reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale, conducerea CNSM și a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
“Cele mai importante probleme care necesită a fi rezolvate sunt legate de perfecționarea legislației, soluționarea problemelor social-economice, reforma sistemului de pensionare, asigurarea tinerilor cu locuri de muncă, sprijinirea și promovarea intereselor femeilor”, a subliniat Petru Chiriac.
Referindu-se la reformarea sistemului de pensii, Petru Chiriac a spus că acest subiect este unul de maximă importanță pentru întreaga societate, iar sistemul actual discriminează anumite categorii de salariați.
“Astăzi avem o discrepanță mare la capitolul pensii între cei care sunt bunăoară demnitari de stat, cărora li se achită pensii cu un procent de 75% sau 42% din salariul pe care l-a avut persoana, în timp ce majoritatea populației primește pensii în baza unui procent în mărime de 25%. Suntem împotriva acestei discriminări și sperăm că în timpul apropiat va fi asigurată o echitate în sistemul de pensii, iar acest lucru poate fi obținut prin implementarea unei formule unice de calculare a pensiilor”, a subliniat Petru Chiriac.
Viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Raisa Scai, a precizat că la elaborarea noului concept al sistemului de pensionare lucrează un grup de specialiști, experți independenți și parteneri sociali.
“Desigur vor fi voci care vor critica acest proiect, însă vrem ca toți salariații să beneficieze de condiții egale pentru a duce o viață decentă, iar rolul sindicatelor este foarte important în acest proces luînd în considerație că misiunea esențială a acestora este reprezentarea intereselor salariaților”, a precizat Raisa Scai.
În cadrul activității, participanții abordează o serie de aspecte ce se referă la salarizarea angajaților, indemnizații la nașterea și creșterea copiilor, acordarea concediului parental, impozitarea persoanelor fizice, politica bugetar-fiscală pentru anul 2017, activitatea partenerilor sociali la nivel național.
Cei prezenți, au mai discutat despre noua Strategie de ocupare a forței de muncă pentru anii 2017-2021, care cuprinde o analiză complexă a pieții muncii și a fenomenului migraționist, specifică necesitatea creării unor noi oportuniți focusate pe dezvoltarea capitalului uman și adaptarea sistemului educațional la necesitățile pieții muncii.
Seminarul este organizat în cadrul proiectului “Sporirea capacităților sindicale de a fi eficiente în cadrul parteneriatului social” și este implementat de CNSM cu susținerea CNV Internationaal (organizație sindicală din Olanda).
Departamentul mass-media și relații internaționale