Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

(FOTO) Sindicaliștii promovează munca decentă și dialogul social în rîndul tinerilor din regiunea de Vest a Moldovei

09.10.2013

tin

Sindicatele sunt îngrijorate de situația tinerilor de pe piața muncii și pledează pentru intensificarea dialogului social în vederea asigurării unor condiții de muncă decente pentru tineri. Despre aceasta a declarat  marți, 8 octombrie, Stela Stratila-Sîrbu, preşedintele Consiliului de Tineret al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în cadrul unei mese rotunde care a avut loc în orașul Ungheni.

La evenimentul organizat în cadrul proiectului ”Muncă Decentă pentru TINEri – îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora şi a societăţii civile”, au participat reprezentanți ai guvernului, sindicatelor, administrației publice locale, mediului de afaceri și tineri din raioanele Ungheni, Călărași, Fălești și Căușeni.

Scopul acțiunii a fost de a sensibiliza tinerii cu privire la respectarea drepturilor și obligațiilor social-economice pentru o muncă decentă și de a promova practicile pozitive privind respectarea drepturilor la locul de muncă.

Stela Stratila-Sîrbu a subliniat faptul  că situația tinerilor din țară este foarte alarmantă iar sondajele arată că o bună parte din ei, după finalizarea studiilor, doresc să plece din țară la muncă în străinătate.

“Trebuie să punem un accent mai mare pe promovarea tinerilor, astfel încît ei să aibă aici acasă condiții bune de muncă și salarii decente iar pentru aceasta este necesar să dezvoltăm dialogul social și să identificăm împreună cele mai bune soluții la problemele cu care se confruntă tinerii”, a adăugat ea.

Stela Stratila-Sîrbu a mai comunicat despre activitatea Consiliului de Tineret din cadrul CNSM și a informat despre activitățile mișcării sindicale din ultima perioadă în domeniul protecției drepturilor și promovării intereselor salariaților.

Sergiu Stanciu, viceministrul Tineretului şi Sportului, a menționat că este important ca tinerii să-și cunoască drepturile, să știe cum să lanseze și să dezvolte o afacere și a precizat că este necesar ca toți partenerii sociali să-și conjuge eforturile pentru a susține tinerii.

Potrivit Angelei Ciocîrlan, preşedinte al Asociaţiei pentru Copii şi Tineret „Făclia”, tinerii reprezintă peste 40% din totalul şomerilor înregistraţi în Republica Moldova. “Aproape 75% dintre tineri nu-şi cunosc drepturile sau sunt informaţi parţial în domeniul legislaţiei tineretului iar 80% dintre tineri consideră că dreptul la muncă le este încălcat sau respectat parţial. Totodată, peste 60% – consideră că sunt discriminaţi la angajarea în câmpul muncii”, a informat ea.

Ciocîrlan a mai menționat că este necesar de a spori șansele tinerilor la angajare și de a-i menține la locul de muncă iar pentru aceasta este important ca în acest proces să fie implicați activ atît autoritățile statale cît și agenții economici, societatea civilă și autoritățile publice locale.

Proiectul ”Muncă Decentă pentru TINEri – îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora şi a societăţii civile” este implementat de către Fundaţia CNV Internationaal, Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret „Făclia” şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova în perioada noiembrie 2012 – noiembrie 2014.

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la abilitarea tinerilor din Republica Moldova şi a societății civile moldoveneşti, astfel încît să îmbunătăţească situația social-economică  a tinerilor din Republica Moldova.

Beneficiarii proiectului sunt tinerii, inclusiv cei cu nevoi speciale, cu vârsta între 16-30 ani, din cele 4 regiuni-pilot ale proiectului: Ungheni, Căușeni (inclusiv tinerii din Transnistria), Călărași și Fălești.

Imagini de la eveniment.

Centrul Informațional al Sindicatelor