Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliștii s-au întâlnit cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional

22.03.2018

IMG_0990

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și membri ai Comitetului Confederal al CNSM s-au întâlnit miercuri, 21 martie, cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ben Kelmanson.

În cadrul întrevederii, sindicaliștii au menționat despre evoluțiile pozitive ai indicatorilor macroeconomici, rezultatele parteneriatului social din țară, probleme social-economice din țară și realizările CNSM privind protecția juridică și social-economică a oamenilor muncii.

“Urmărim cu mare atenție evoluțiile și vedem că economia Republicii Moldova a înregistrat în anul 2017 o creștere cu 4,5% comparativ cu anul 2016. Au crescut defalcările de la vamă, sunt înregistrate evoluții optimiste în diverse sectoare ale economiei naționale, au fost demarate o serie de reforme însă, cu toate aceasta, nivelul de salarizare rămâne a fi unul mic. Bunăoară, în domenii precum educație sau sectorul de construcții avem deja o lipsă de personal calificat, iar ofertele salariale făcute cetățenilor moldoveni în străinătate sunt mult mai tentante. Este necesar să creștem nivelul de salarizare. O soluție în acest sens este să combatem activ economia tenebră și fenomenul achitării salariilor “în plic””, a accentuat Oleg Budza, președintele CNSM.

La rândul său, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, s-a expus că fondul total de salarizare rămâne a fi unul nesemnificativ, iar salariul mediu pe economie ar trebui să fie de cel puțin 6500 lei. “Mizăm pe adoptarea Legii cu privire la sistemul unitar de salarizare. Dacă nu vom majora salariul minim pe ţară, riscăm să nu avem forță de muncă calificată în Republica Moldova, amplificîndu-se procesele migraţionale către ţările unde salariile sînt mai mari”, a precizat el.

Ben Kelmanson a apreciat dialogul cu sindicatele drept unul constructiv și deschis. “Pentru noi este important să înțelegem care este situația, iar informația livrată de sindicaliști este importantă în acest sens. Ne dorim să vedem o creștere economică, să fie create noi locuri de muncă, creșteri salariale, însă toate acestea depind de rezultatele activității autorităților și partenerilor săi.  Aveți nevoie de programe pe termen mediu și lung, este necesară combaterea economiei informale, asigurarea unei stabilități pentru mediul de afaceri, transparență în sistemul bancar”, a subliniat oficialul de la FMI.

Menționăm că echipa de experți ai FMI, se află într-o vizită de lucru la Chișinău în perioada 15-27 martie. Misiunea analizează evoluțiile din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM