Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este îngrijorată de situația din domeniul securității și sănătății în muncă și solicită implicarea mai activă a partenerilor sociali în vederea îmbunătățirii acesteia. Despre aceasta a declarat joi, 22 august, Oleg Budza, președintele CNSM, în cadrul unei ședințe de evaluare a activității Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS).
Potrivit informațiilor prezentate de inspectorii de muncă a sindicatelor, în perioada ianuarie-iunie 2013, IMS a efectuat 135 vizite de control la 114 întreprinderi, cu un număr de circa 14 mii de salariați.
În urma controalelor efectuate, au fost depistate 2 112 încălcări şi abateri de la prevederile actelor legislative şi normative din domeniul muncii, dintre care 379 în domeniul relaţiilor de muncă şi 1733 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
“Situația este foarte alarmantă. Noi, sindicatele, nu vom „închide ochii” la problemele care pun în pericol viața și sănătatea salariaților. Vom insista în continuare ca în prim-plan să fie legea care, spre regret, nu este respectată de toți patronii.”, a subliniat Oleg Budza.
Liderul CNSM a îndemnat inspectorii să fie activi și să acționeze cu promptitudine, în conformitate cu statutul IMS, legislația națională și normele internaționale, pentru a apăra drepturile și interesele membrilor de sindicat.
“Obiectivul nostru este ca să la întreprinderile din țară să fie asigurate condiții de muncă decente, să fie efectuată atestarea la locul de muncă și să fie soluționate problemele ce se referă la normarea corectă a muncii”, a specificat Petru Chiriac, vice-președintele CNSM.
Cei prezenți, au mai menționat că activităţile de control întreprinse de IMS scot în evidenţă faptul că angajatorii comit cel mai frecvent încălcări ale normelor legale referitoare la cuantumul retribuirii muncii, nu este stabilit corect sporurile de compensare pentru lucru în condiţii nefavorabile, nu se efectuează examenul medical la încadrare, iar condițiile de muncă nu sunt adaptate la cerinţele de securitate şi sănătate în muncă.
IMS a fost instituit prin Hotărârea Comitetului Confederal al CNSM din 1 octombrie 2012 şi are scopul de a supraveghea respectarea dreptului salariaţilor de a activa în condiţii sigure de muncă în vederea protejării vieţii şi sănătăţii acestora împotriva riscurilor şi a bolilor profesionale care pot apărea la locul de muncă.
Conform datelor Inspecţiei Muncii de stat, în Republica Moldova anual se produc circa 500-600 de accidente de muncă. Totodată, peste 20% din accidentele de muncă sunt tăinuite de angajatori.
Centrul Informațional al Sindicatelor