Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicaliștii sunt interesați de modernizarea sistemului de evidență a muncii salariaților

11.11.2015

DSC_0010

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și specialiști din cadrul CNSM și sindicatelor național-ramurale au avut marți, 10 noiembrie, o întâlnire cu experții Echipei Economice Germane în Moldova (GET Moldova), Jorg  Radeke și Ulrike Bechmann.

Experții au prezentat concepția sistemului modern de evidență a activității de muncă a salariaților, dezvoltată de către GET Moldova la solicitarea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, axată în mod substanțial pe modalitățile de înlocuire a carnetelor de muncă pe suport de hârtie.

Potrivit lui Jorg Radeke, până la introducerea sistemelor electronice, carnetele de muncă reprezentau instrumente importante în vederea evidenței muncii salariaților, acum însă, acestea sunt depășite și ineficiente, deoarece informațiile care le conțin acestea sunt accesibile în contractele de muncă, baza de date a Casei Naționale de Asigurări Sociale și a altor instituții de stat, precum și în CV-uri, care fac dovada educației și pregătirii profesionale.

DSC_0017

Ulrike Bechmann a menționat că pașii de bază necesari pentru reformarea sistemului de evidență a muncii salariaților constau în proiectarea și crearea bazei de date, modificarea Codului muncii și digitalizarea carnetelor de muncă prin scanarea și introducerea datelor relevante. O atenție sporită trebuie acordată accesului angajaților la date, a spus experta, adăugând că sistemul nou de evidență a muncii ar putea deveni un instrument important în lupta împotriva angajării informale.

La rândul său, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a precizat că reforma ar atrage după sine un șir de beneficii pentru toate părțile – salariați, angajatori, sindicate. ”În primul rând, noul concept este binevenit în contextul îndeplinirii prevederilor Acordului de asociere RM-UE, prin aducerea sistemului în corespundere cu cele mai bune practici internaționale. Totodată, acesta va facilita accesul la datele introduse pentru toate părțile interesate, cu scopul verificării acestora. Important pentru noi, sindicatele, este că o evidență totală va da posibilitatea să fie legiferați toți angajații, demascându-se, astfel, și întreprinderile care activează neformal și plătesc salarii ”în plic””, a reiterat Chiriac.

Referindu-se la cadrul temporar necesar pentru modernizarea sistemului de evidență a muncii salariaților, experții prognozează că reforma ar putea fi realizată în 8-10 luni.

Echipa Economică Germană susține Guvernul Republicii Moldova în domeniul stabilizării dezvoltării economice și modelării proceselor necesare pentru reformele economice. GET Moldova cooperează cu instituții de cercetare economică proeminente din Moldova și menține legături strânse cu organizațiile internaționale și părțile interesate din cadrul societății civile.

Departamentul Informațional al CNSM