Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) va cere partenerilor sociali la începutul anului 2014 reexaminarea salariului minim pe ţară şi a cuantumului minim garantat, precum şi crearea unui grup de lucru tripartit care să examineze modificările aduse la Legea salarizării. Despre aceasta au comunicat sindicaliştii în cadrul şedinţei Comitetului Confederal al CNSM din 17 decembrie curent.
În cadrul şedinţei, Petru Chiriac, vicepreşedintele CNSM, a prezentat un raport amplu cu privire la situaţia în domeniul remunerării muncii în economia naţională din ultimii ani.
Chiriac a menţionat că actualmente nu există un mecanism viabil care să stabilească salariul minim în funcție de principalii indicatori prevăzuţi de legislaţie – indicele preţului de consum, evoluţia salariului mediu pe economia naţională în perioada de referinţă, volumul produsului brut.
“În ultimii ani CNSM a solicitat majorarea salariului minim în condiţiile în care indicatorii de relevanţă au fost în continuă creştere”, a subliniat Chiriac.
Sindicaliştii motivează necesitatea majorării salariului minim deoarece indicele preţurilor de consum în perioada ianuarie 2009 – noiembrie 2013 a constituit circa 27 % iar minimul de existenţă a crescut cu circa 20%.
Potrivit ultimelor revendicări înaintate de sindicate, salariul minim urma să fie majorat începând cu 1 ianuarie 2013, până la 1000 lei lunar, începând cu 1 septembrie 2013 – 1200 lei lunar şi de la 1 ianuarie 2014 – în cuantumul egal cu minimul de existenţă.
Cei prezenţi, au mai discutat despre propunerile CNSM pentru planul de activitate al Comisiei Naţionale pentru Consultări şi Negocieri Colective pentru semestrul I al anului 2014.
De asemenea, sa discutat despre Planul de activitate al CNSM pentru semestrul I al anului 2014 precum şi despre alte subiecte ce se referă la activitatea mişcării sindicale din Republica Moldova.
Centrul Informaţional al Sindicatelor