Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicatele au identificat patru domenii-cheie de intervenții și politici publice post-pandemie care ar asigura o recuperare echitabilă

21.04.2021

arton24222-2bbe5

Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) subliniază că Noul Contract Social și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) sunt instrumente fundamentale care trebuie să fie la baza planificării social-economice post-pandemice. Despre aceasta se menționează într-un document publicat de ITUC în contextul organizării în perioada 12-15 aprilie 2021, într-un format hibrid (virtual și în persoană), de către Organizația Națiunilor Unite, a Forumului privind Finanțarea pentru Dezvoltare.

Forumul a servit participanților drept platformă pentru a promova un dialog orientat spre acțiune cu privire la soluțiile de finanțare a recuperării COVID-19 și a dezvoltării durabile pînă în 2030. Evenimentul a reunit șefi de stat, miniștri și oficiali de înalt nivel.

În documentul prezentat participanților la Forum, ITUC pune accent pe necesitatea orientării pe patru domenii-cheie de intervenții și politici post-pandemie: investiții în crearea de locuri de muncă; locuri de muncă ecologice; extinderea protecției sociale universale; sprijinirea rolului partenerilor sociali în elaborarea de măsuri durabile pentru recuperare.

Cu acest prilej, Sharan Burrow, secretar general al ITUC, a declarat: „Răspunsul la criză trebuie să se bazeze pe angajamentul partenerilor sociali pentru a reconstrui încrederea în instituții și a contribui la elaborarea politicilor echitabile. Avem nevoie de un nou model de guvernanță globală pentru a remedia dezechilibrul actual al puterii și distribuția inegală a bogăției la nivel internațional. Un sistem multilateral, cu adevărat incluziv, în care partenerii sociali sunt implicați și își pot spune cuvântul, va face diferența și va deschide calea către reziliența globală ”.

„Avem nevoie de acces universal la testare, tratament și vaccinuri. Avem nevoie de strategii și politici publice pentru a asigura crearea de locuri de muncă decente și locuri de muncă ecologice, însoțite de măsuri de tranziție justă, pentru a garanta că nimeni nu rămâne în urmă în procesele de transformare industrială”, a adăugat Burrow.

ITUC specifică că, sprijinul pentru ocuparea forței de muncă ar trebui să continue astfel încât să inverseze consecințele economice și sociale ale crizei, până când pandemia va fi învinsă. Măsurile de recuperare ar trebui concentrate pe reducerea datoriilor și asistență publică sporită pentru țările în curs de dezvoltare, permițându-le să gestioneze răspunsurile la criză. Totodată, eforturile de mobilizare a resurselor prin impozitare progresivă la nivel național, completate de consolidarea cooperării internaționale pentru a pune capăt evaziunii fiscale și a fluxurilor financiare ilicite, ar contribui la accelerarea ritmului de recuperare post-pandemie.

Propunerile ITUC, în limba engleză, adresate participanților la Forumul privind Finanțarea pentru Dezvoltare pot fi accesate aici.

Sursa foto: www.ituc-csi.org

Departamentul mass-media și relații internaționale