Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicatele cer majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real

12.04.2013

money_hands

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova îşi exprimă nedumerirea în legătură cu recenta propu­nere a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Fami­liei de a stabili cuantumul minim garantat al salariu­lui în sectorul real de doar 1380 de lei, începând cu 1 mai 2013.

CNSM cere insistent au­torităţilor de stat ca acest indicator să fie stabilit în mărime de 1600 de lei. Deşi art. 12, alin. 3 din Legea sa­larizării din 14.02.2002 pre­vede reexaminarea anuală a cuantumului minim garan­tat al salariului în sectorul real, în funcţie de creşterea sumară anuală a indicelui preţului de consum şi a ratei de creştere a produc­tivităţii muncii la nivel na­ţional, această procedură nu s-a respectat însă şi în anul 2011.

Astfel, de la 1 februarie 2010, cuantumul minim garantat al salariului în sec­torul real a fost în mărime de 1100 de lei şi de la 1 mai 2012 – în mărime de 1300 de lei pentru un program complet de muncă de 169 de ore în medie pe lună.

CNSM îşi rezervă dreptul să întreprindă acţiuni prevăzute de cadrul legal naţional şi internaţional

CNSM a abordat în repeta­te rânduri problema în cau­ză şi a solicitat partenerilor sociali să respecte legislaţia în vigoare şi să stabileas­că cuantumul respectiv al salariului în funcţie de indicatorii economici pen­tru anul 2010. „La ultima majorare a cuantumului minim garantat al salariu­lui pentru sectorul real nu s-a ţinut cont de indicatorii anului 2010. Dacă aceştia erau incluşi, salariul din sectorul real, în mod nor­mal, ar fi constituit 1500 de lei încă în 2012.

CNSM a abordat în repeta­te rânduri problema în cauză şi a solicitat partenerilor sociali să respecte legislaţia în vigoare şi să stabilească cuantumul re­spectiv în funcţie de indicatorii economici pentru anul 2010. „La ultima majorare a cuantumului minim garantat al salariului pen­tru sectorul real nu s-a ţinut cont de indicatorii anului 2010. Dacă aceştia erau incluşi, salariul din sectorul real, în mod normal, ar fi constituit 1500 de lei încă în 2012. De aceea, noi vom insista ca să se ajungă anume la această sumă”, a argumentat Mihail Hân­cu, vicepreşedintele CNSM.

Potrivit calculelor, majorarea sumară a indicatorilor prevăzuţi de lege a fost de 16% în 2010, re­ieşind din datele Biroului Naţio­nal de Statistică care arată o creş­tere de 7,4% a indicelui preţului de consum şi de 8,6% a producti­vităţii muncii în 2010.

Săptămâna trecută, CNSM a adresat o scrisoare în adresa mi­nistrului în exerciţiu Valentina Buliga, în care îşi exprimă dez­acordul referitor la propunerea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei de a stabili, în­cepând cu 1 mai curent, cuantu­mul minim garantat al salariului în sectorul real de numai 1380 de lei. În viziunea vicepreşedintelui CNSM această propunere este cu atât mai stranie, cu cât la 12 februarie reprezentantul minis­terului respectiv a confirmat în cadrul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective că la reexaminare se va ţine cont şi de indicatorii menţionaţi pen­tru anul 2010.

CNSM cere insistent ca în baza creşterii sumare anuale a indicelui preţului de consum şi a ratei de creştere a productivi­tăţii muncii la nivel naţional în anii 2010 şi 2012, ca începând cu 1 mai 2013, cuantumul minim garantat al salariului din sectorul real să fie stabilit în mărime de 1600 de lei.

În cazul în care nu se va ţine cont de solicitarea CSNM, sin­dicatele îşi rezervă dreptul să întreprindă acţiuni prevăzute de cadrul legal naţional şi interna­ţional, inclusiv să apeleze la in­stanţele judecătoreşti cu atribuţii şi competenţe în domeniu.

Adela HANGANU

a.hanganu@vocea.md

Foto: Ghenadie ZLATIN