Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicatele cheamă autorităţile de stat să menţină liniştea şi stabilitatea în societate

29.04.2013

tineri

Un şir de aspecte ce vi­zează situaţia social-econo­mică a salariaţilor – membri de sindicat, acţiunile sindi­catelor la etapa actuală şi cele de perspectivă au fost subiectele puse în discuţie în cadrul şedinţei Consiliu­lui General al Confederaţi­ei Naţionale a Sindicatelor din Republica Moldova (CNSM).

Startul oficial al şedinţei a fost dat odată cu intona­rea imnului CNSM. Secre­tarul confederal al CNSM, Nicolae Suruceanu, s-a pro­nunţat asupra chestiunilor organizatorice ce au vi-zat norma de reprezentare a organizaţiilor – membre ale CNSM în Consiliul Ge­neral, precum şi validarea împuternicirilor membru­lui Consiliului General al CNSM. Cu privire la modi­ficările în Statutul CNSM, s-a propus excluderea unui punct din atribuţiile Con­siliului General, care pre­vede validarea mandatu-lui membrilor Comitetului Confederal.

Referitor la acţiunile ce urmează a fi întreprinse, preşedintele CNSM, Oleg Budza, a menţionat că acestea vin pentru a nu ad­mite înrăutăţirea nivelului de viaţă al cetăţenilor.

Liderul sindical a pre­zentat un raport amplu în care a fost evaluată situaţia social-economică din ţară, precum şi acţiunile sindi­catelor în anul 2013 privind realizarea Strategiei CNSM pentru anii 2012-2017.

„Trebuie să atragem atenţia la problemele stringente, precum majorarea pensiilor şi a salariilor. O problemă dureroasă pentru RM este şi pregătirea cadrelor. Sindicatele cer ca salariul minim până în anul 2014 să ajungă la nivelul minimului de existenţă”, a menţionat Oleg Budza, preşe­dintele CNSM, în cadrul şedinţei Consiliului General al Confede­raţiei Naţionale a Sindicatelor din Republica Moldova.

Domnia sa a menţionat că o propunere în acest sens a fost deja înaintată Guvernului, doar că s-au stopat negocierile din cauza demisiei acestuia. O altă propunere din partea sindicate­lor pusă în discuţie de către pre­şedintele CNSM, a fost plafonul impozitării salariului persoane­lor care au un venit anual ce de­păşeşte 180 mii lei – 200 mii lei. „Noi propunem să se mărească impozitele pentru această cate­gorie de persoane”.

Sindicatele cer ca salariul minim până în anul 2014 să ajungă la nivelul minimului de existenţă

Migraţia şi pensiile au fost şi acestea probleme sociale majore incluse în raportul preşedintelui. „Satele noastre rămân pustii. Pleacă oameni sănătoşi, apţi de muncă. Se observă un exod pu­ternic al potenţialului intelectu­al. Şi de ce? Pentru că aici, acasă nu au unde lucra. Acest fenomen trebuie stârpit şi cât mai repe­de posibil”, a menţionat liderul sindical. Preşedintele CNSM a subliniat că tineretul este cel care alege calea străinătăţii: „ Chiar şi cu studii superioare, tinerii nu au un loc de muncă acasă”.

prezidiul sedintei

Alt moment semnificativ din cadrul şedinţei a fost prezentarea noilor uniforme ale inspectorilor muncii ai Sindicatelor. Este cu­noscut faptul că structura dată a fost creată recent, dar are o per­spectivă bună şi deja se observă progrese. „Uniformele noi sunt un element forte în statutul in­spectorilor muncii. Toţi trebuie să cunoască de departe că acesta este omul nostru”, a subliniat li­derul sindical.

Totodată, în cadrul ședinței, președintele Federației Sindicacatelor Transportatorilor și Drumarilor, Boris Rojnevschi, a atenționat asupra lipsei unei po­litici bine determinate la nivel naţional în domeniul transpor­tului auto de călători, la încălca­rea flagrantă a Regulamentului la deschidere a noilor rute.

”Transportul ilicit, ca com­partiment al economiei tenebre, a atins un nivel de circa 50%, ne­fiind cunoscute oficial nici câş­tigurile acestora, ce complică re­vederea politicii tarifare în acest domeniu”, a precizat Rojnevschi.

Şi preşedinţii organizaţiilor sindicale interramurale s-au pro­nunţat asupra unor aspecte ce vizează situaţia actuală. Preşe­dintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Orhei, Alexandru Malai, a menţionat că relaţiile dintre administraţiile publice locale şi sindicate lasă de dorit. „Există o discrepanţă între membrii administraţiei publi­ce locale şi sindicate. Şi aceasta ar trebui să dispară cât mai re­pede”, a menţionat domnia sa. De asemenea, Daria Bostan, președintele Organizației de Fe­mei din cadrul Federației “Agro­indsind”, s-a pronunțat categoric împotriva discriminării femeilor din Republica Moldova. ”În ulti­ma perioadă, tot mai insistent se promovează de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Fa­miliei, precum și de unele ONG-uri ideile de a micșora concediul de maternitate a femeilor de la 6 la 3 ani, a egala vârsta de pensiona­re a femeilor cu cea a bărbaților. Este necesar ca CNSM să înain­teze o scrisoare către guvernare pentru a stopa aceste tentative. În caz contrar, Consiliul de femei va purcede la măsuri de protest”, a declarat Bostan.

CNSM pledează pentru dezvoltarea unui dialog social

La finalul şedinţei sindicaliştii au adoptat un Apel în care chea­mă autorităţile de stat să identi­fice modalităţile optime pentru a menţine liniştea şi stabilitatea în societate. „Sindicatele ple­dează în viitor pentru dezvolta-rea unui dialog social con­structiv ca formă prioritară în promovarea politicilor sociale”, se arată în Apel. „Facem apel la politicieni, funcţionari pu­blici, lucrători ai tuturor ramu­rilor economiei naţionale să manifeste devotament faţă de popor”, se mai arată în mesajul Apelului.

Rodica VÎLCU

r.vilcu@vocea.md

Foto: Ghenadie ZLATIN