Sărăcia care mai persistă în lume lovește nemilos copiii. Din această cauză, peste 152 milioane de copii de pe glob, cu vârsta între 5 și 17 ani, în loc să meargă la școală sunt nevoiți să muncească cot la cot cu cei maturi pentru a-și câștiga bucata de pâine. Dintre aceștia, 58% sunt băieți și 42% – fete. Conform estimărilor globale, peste 73 milioane de copii lucrează în condiții nocive de muncă, periculoase, fapt ce prezintă un pericol real pentru sănătatea și viața lor. Respectiv, 70,9% muncesc în agricultură, 11,9% în industrie și 17,2% in servicii.
Având în vedere dimensiunile acestui flagel, Organizaţia Internaţională a Muncii a proclamat 12 iunie – Ziua Mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. OIM recunoaște că folosirea copiilor ca forţă de muncă a devenit o problemă gravă, fiind necesare acțiuni eficiente pentru soluționarea ei grabnică. Astfel, milioane de persoane urmează a fi implicate în diverse acțiuni publice și naționale, orientate spre remedierea acestei probleme importante.
În acest sens, Republica Moldova ar putea ratifica Protocolul Opţional al Convenţiei cu privire la drepturile copilului, care va aduce plus valoare în prevenirea cazurilor de încălcare a drepturilor copiilor în țară. Această acțiune vine ca recomandare prin recentele Observaţii finale ale Comitetului ONU pentru drepturile copilului, precum şi prin recomandările Consiliului pentru Drepturile Omului adresate Guvernului Republicii Moldova urmare a Evaluării Periodice Universale din anul 2016. Conform acestui Raport de evaluare a eforturilor țărilor pentru eliminarea formelor negative a muncii copiilor (135 țări), Republica Moldova a înregistrat progres moderat la acest capitol.
Sindicatele din Moldova, alături de partenerii sociali, au conștientizat situația reală care s-a creat în țara noastră în ce privește exploatarea copiilor prin muncă și s-a implicat în activitățile de combatere a acestui fenomen negativ. Astfel, susținem Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, prin intermediul Obiectivului 8.7, care reafirmă urgența eliminării celor mai grave forme ale muncii copilului, care include munca periculoasă, necesitatea de a promova medii de lucru sigure pentru toți lucrătorii și stabilește obiectivul de a pune capăt tuturor formelor de muncă a copiilor până în 2025.
În această ordine de idei, ar fi de menționat că anume sindicatele au fost unul din inițiatorii elaborării și adoptării de către partenerii sociali – Guvern și patronate – acum 11 ani a convenției colective cu privire la eliminarea celor mai grave forme ale muncii copiilor. Prin adoptarea acestui document important, s-a urmărit interzicerea și eliminarea muncilor care, prin natura lor sau prin condițiile în care se execută, pot pune în pericol sănătatea, securitatea sau moralitatea copilului.
La concret, convenția colectivă în speță exclude angajarea copiilor la lucrări cu condiții grele și nocive. Angajatorilor le este strict indicat să înlăture copii de la cele mai grave forme ale muncii, să-i transfere la alte munci care nu le sunt interzise sau contraindicate. Patronii sunt obligați să asigure periodic controlul medical pentru toți copii care muncesc, cheltuielile în acest scop fiind acoperite din contul unității.
De asemenea, convenția prevede dreptul sindicatelor de-a cere de la angajatori norme suplimentare în domeniul muncii copiilor în perioada de negociere a condițiilor contractelor colective de muncă. Copiilor le este garantată o durată săptămânală redusă a timpului de muncă, fără diminuarea drepturilor salariale și a altor drepturi legale.
Contribuția Sindicatelor la atenuarea acestui fenomen este una considerabilă. Din momentul creării, Inspectoratul Muncii al Sindicatelor monitorizează respectarea prevederilor convenției colective cu privire la eliminarea celor mai grave forme ale muncii copiilor și a altor acte legislative care protejează copii care muncesc din țara noastră, pentru a exclude exploatarea copiilor prin muncă.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM