Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) exprimă nedumerirea în legătură cu propunerea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei de a stabili, începând cu 1 mai 2013, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de doar 1380 de lei. CNSM cere autorităților de stat ca începând cu 1 mai 2013, acest indicator să fie stabilit în mărime de 1600 de lei lunar.
În urma examinării proiectului de hotărâre a Guvernului „Cu privire la modificarea punctului 1 din Hotărârea Guvernului nr. 165 din 9 martie 2010″ care prevede majorarea cuantumului de la 1300 la 1380 de lei, CNSM își exprimă dezacordul cu prevederile acestuia.
Conform calculelor CNSM, încă în anul 2012 Guvernul urma să stabilească cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 1500 de lei lunar.
„Pornind de la prevederile art. 12, alin. (3) din Legea salarizării, nr. 847 din 14.02.2002, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se reexaminează anual, în funcţie de creşterea sumară anuală a indicelui preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional”, se arată într-o scrisoare adresată vineri, 5 aprilie, ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova, Valentina Buliga, de către CNSM.
„Urmărind evoluţia stabilirii cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, CNSM constată că acesta a fost reexaminat la 1 februarie 2010, când a fost stabilit în mărime de 1100 de lei, şi la 1 mai 2012 – în mărime de 1300 lei. Astfel, în anul 2011, cuantumul respectiv nu a fost reexaminat în baza indicatorilor stabiliţi de lege”, se mai arată în scrisoare.
Anterior CNSM a abordat în repetate rânduri problema în cauză, solicitând partenerilor sociali respectarea legislaţiei în vigoare privind reexaminarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, inclusiv în baza creşterii sumare anuale a indicelui preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional în anul 2010.
În cazul în care solicitarea CNSM nu va fi satisfăcută, sindicatele îşi rezervă dreptul să întreprindă acţiuni prevăzute de cadrul legal naţional şi internaţional, inclusiv să apeleze la instanţele judecătoreşti cu atribuţii şi competenţe în domeniu.
Centrul Informațional al Sindicatelor