Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și a Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM) au avut astăzi, 17 martie, o întrevedere unde au fost discutate provocările ce țin de respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă și perspectivele de colaborare în anul 2022.
Părțile au pus în discuție mai multe chestiuni pentru a contribui împreună la asigurarea drepturilor salariaților antrenați în câmpul muncii la condiții decente de muncă, inclusiv atingerea obiectivelor trasate în Acordul de colaborare dintre CNSM și ISM, încheiat la data de 5 iulie 2021.
În contextul marcării celor 30 de ani de activitate a ISM, Igor Zubcu, președinte al CNSM, a subliniat rolul și importanța instituției abilitate cu atribuții de control pentru asigurarea respectării prevederilor legislației muncii și protecția salariaților. Liderul sindical și-a exprimat speranța că revenirea la un sistem integrat al Inspecției Muncii va contribui la îmbunătățirea situației în domeniul dat și s-a arătat deschis spre continuarea relațiilor de colaborare.
Dumitru Stăvilă, directorul ISM, a subliniat că în ultimii ani situația în domeniul securității și sănătății în muncă a înregistrat un regres, fapt ce a dus la creșterea numărului accidentelor de muncă și la sporirea riscurilor producerii accidentelor de muncă. Stăvilă a accentuat necesitatea elaborării unui Plan național în domeniul securității și sănătății în muncă și a declarat că mizează pe susținerea CNSM și a centrelor sindicale național-ramurale în procesul de fortificare a sistemului Inspecției Muncii, conform standardelor internaționale în domeniul SSM.
Participanții la discuții au menționat că este necesar de sporit capacitățile ISM în vederea realizării atribuțiilor sale, informarea reciprocă despre accidentele de muncă și participarea reprezentanților sindicatelor la cercetarea accidentelor când au avut de suferit salariații, membri de sindicat, intensificarea colaborării ce vizează combaterea muncii la negru și a plății salariilor „în plic”, promovarea în comun a propunerilor pentru modificarea și completarea cadrului legal în domeniul SSM și a relațiilor de muncă.
Totodată, cei prezenți s-au referit la necesitatea întreprinderii unor eforturi comune în vederea elaborării cadrului legal național pentru racordarea acestuia la Convenția OIM nr. 161 privind serviciile de sănătate ocupațională, și la coordonarea activităților în organizarea Zilei internaționale a securității și sănătății în muncă marcată anual la data de 28 aprilie.
Conform prevederilor Acordului de colaborare încheiat CNSM și ISM, părțile se vor consulta reciproc în soluționarea problemelor care vor apărea în urma implementării noilor acte normative în domeniul muncii și vor colabora în cadrul controalelor comune în vederea respectării legislației muncii, îndeplinirii convențiilor colective la nivel național, de ramură, și a contractului colectiv de muncă.
Potrivit datelor ISM, pe parcursul anului 2021, la Inspectoratul de Stat al Muncii au fost comunicate 617 evenimente de accidentare a lucrătorilor în câmpul muncii, în urma cărora au avut de suferit 654 persoane, din care 77 mortal. În perioada de referință, au fost stabilite și consemnate 17957 încălcări și abateri de la prevederile actelor legislative și normative, din care 10434 în domeniul raporturilor de muncă și 7523 – în domeniul securității și sănătății în muncă.
Departamentul mass-media și relații internaționale
Abonați-vă la canalul nostru pe Telegram https://t.me/sindicatemd