Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Națională a Patronatului din Moldova (CNPM) au reușit, pe parcursul anul 2013, să negocieze cu Guvernul Republicii Moldova mai multe aspecte, printre care majorarea salariului și acordarea unor facilități fiscale.
Despre rezultatele realizărilor și nereușitelor în urma negocierilor cu partenerul social – Guvernul, au relatat marți, 14 ianuarie curent, conducerea CSNM și CNPM, în cadrul unei conferințe de presă.
Oleg Budza, președintele CNSM, a declarat că în anul 2013 negocierile nu s-au soldat cu mare succes. Astfel ca în anul 2014, sindicatele speră la o colaborare mai eficientă cu Guvernul Republicii Moldova.
”În anul 2013, am reușit majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, de la 1300 lei la 1400 lei. Am reușit menţinerea cotelor contribuţiilor de asigurări sociale de stat, atât pentru salariat (6%), cât şi pentru angajator (23%). Totodată, s-a majorat cheltuielilor pentru tratamentul balneosanatorial a salariaților cu 10 mln lei și s-au dedus cheltuielile suportate de angajator pentru transport, hrană şi studiile profesionale ale angajatului ”, a subliniat Budza.
Vicepreședintele CNSM, Petru Chiriac, a menționat că anul trecut nu s-a soldat cu succes negocierile ce țin de modificarea formulei da calculare a salariilor și a pensiilor în vederea simplificării acesteia.
”Nu s-a restabilit norma privind cointeresarea patronilor de a majora numărul locurilor de muncă prin reducerea cotei contribuţiei de asigurări sociale de stat. De asemenea, nu s-a majorat indemnizația unică la nașterea copilului până la 5000 lei; nu s-a reexaminat cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în baza indicatorilor pentru anul 2010”, a explicat Chiriac.
Nicolae Suruceanu, secretarul confederal al CNSM, a evidențiat că după parafarea Acordului de asociere de la Vilnius, este necesar ca, în anul 2014, să fie armonizată legislația Republicii Moldovei cu directivele Uniunii Europene, inclusiv să fie modificat și completat Codul Muncii, pentru a găsi balanța potrivită spre beneficiul salariatului. Totodată, a subliniat necesitatea existenței unul cadru legal pentru soluționarea conflictului de muncă pe cale amiabilă, până la adresarea în instanțele de judecată.
La rândul său, președintele CNPM, Leonid Cerescu, a accentuat că Memorandumul de colaborare între Guvernul Republicii Moldova și Business-ul legal reprezentat de Patronate, așa și nu a fost semnat.
”Acest document este primul și unicul prin care mediul de afaceri își asumă un rol pro-activ în combaterea fenomenului muncii la negru și corupției. Cu atât mai mult este neînțeleasă reticența și tergiversarea procesului semnării de către Guvern”, a explicat Cerescu.
În anul curent, partenerii sociali ai Guvernului – Sindicatele și Patronatele vor relua negocierile cu Executivul.
Centrul Informațional al Sindicatelor