Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicatele solicită implicarea reprezentanților FMI în soluționarea problemelor social-economice din țară

27.09.2013

fmi

Republica Moldova trece printr-o etapă crucială, iar cel mai mare pericol pentru viitorul țării este emigrarea tinerilor peste hotare din cauza salariilor mici și a lipsei locurilor de muncă, a declarat vineri, 27 septembrie curent, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în cadrul întrevederii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Budza afirmă că pentru a evita acest fenomen, sindicatele insistă de a continua majorarea salariului minim, pe etape, până la valoarea minimului de existenţă, adică de 1600 de lei.

” Dacă facem comparaţie cu mai multe ţări din Europa salariul minim se egalează cu circa 50-60% din salariul mediu din economie. În timp ce în Republica Moldova salariul minim constituie doar 15% din salariul mediu pe economie . Cu așa salarii mici, majoritatea tinerilor vor pleca să-și caute un loc de muncă peste hotare, iar populația țării va îmbătrâni. De aceea, solicitam ca reprezentanții FMI să abordeze această problemă în discuțiile cu prim-ministrul, Iurie Leancă”, a declarat liderul sindical.

Președintele CNSM susține că Guvernul împreună cu sindicatele au elaborat un Plan de acţiuni în vederea minimizării practicii achitării salariilor „în plic” şi „muncii la negru”. Astfel, a fost modificat Codul muncii în vederea obligării angajatorilor de a aproba statele de personal şi de a le prezenta inspectoratelor teritoriale a muncii.

”Sectorul informal lipseşte bugetul public naţional de circa 15 miliarde lei. Formalizarea a cel puţin 1% din acest sector ar aduce în buget peste 150 milioane lei. Sindicatele insistă asupra urgentării adoptării tuturor actelor de implementare a Planului nominalizat şi intensificării activităţii organelor de control şi anume ajustarea actelor legislative în scopul eliminării activităţilor informale , cum ar fi înregistrarea contractelor individuale de muncă la Inspecţia de Stat a Muncii”, a declarat Budza.

Liderul sindical a informat misiunea FMI că CNSM este împotriva privatizării întreprinderilor strategice din domeniul energetic, transportului, comunicaţiilor etc.

”Multe din întreprinderile propuse spre privatizare cu toate că sunt poate mai puţin rentabile au o funcţie strategică pentru Republica Moldova şi populaţie. Înstrăinarea lor poate conduce la creşterea preţurilor /tarifelor la mărfuri/servicii prestate pentru populaţie ceea ce este inacceptabil. Totodată, angajații riscă să rămână fără loc de muncă, fără garanții sociale și să fie aplicată practica achitării salariilor ”în plic” ”, a afirmat Budza.

În contextul privatizării, Oleg Budza a discutat și despre situația Băncii de Economii, menționând că este important ca investitorii să nu falimenteze banca și să poată în continuare acorda credite preferențiale pentru populație. Totodată, ca angajații băncii să nu rămână fără loc de muncă și să le fie achitate salariul la timp.

La rândul său, Max Alier, șeful Misiunii FMI a specificat că prezenta misiune se diferențiază de cele anterioare și este una de monitorizare post-program. Scopul misiunii FMI curente este de a analiza situaţia economică din Republica Moldova, precum şi de a examina necesităţile de cooperare în vederea elaborării politicilor de asigurare a stabilităţii macroeconomice în ţara noastră.

”FMI susține formalizarea angajărilor, nu din necesarul ca statul să culeagă impozite, ci pentru că în economia formală productivitatea muncii este mai mare. Totodată, privatizarea poate aduce beneficiu întreprinderilor de stat, iar lucrul ar putea să se eficientizeze, să crească salariile și să fie oferite locuri noi de muncă”, afirmă Alier.

Șeful misiunii FMI a mai adăugat că stabilitatea în Banca de Economii este foarte importantă pentru imaginea țării, iar activitatea acesteia trebuie să fie  supravegheată de Banca Națională a Moldovei.

Centrul Informațional al Sindicatelor