Igor Zubcu, președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a avut astăzi, 6 aprilie, o întrevedere cu Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției al Republicii Moldova pentru a discuta aspecte legate de aplicarea taxei de înregistrare de stat pentru organizațiile sindicale, în scopul dobîndirii statutului de persoană juridică.
CNSM consideră că acest fapt constituie un impediment esențial în realizarea dreptului constituțional al salariaților la întemeierea și afilierea în sindicat. Prin impunerea taxei de înregistrare de stat pentru organizațiile sindicale, în cazul constituirii organizației sindicale sau al modificării statutului acesteia, este afectată grav activitatea sindicatului, al cărui scop, la fel ca și în cazul altor organizații necomerciale care sunt scutite de asemenea taxă, nu este unul comercial sau economic.
Legea sindicatelor nr. 1129/2000 nu stabilește taxă pentru înregistrarea sindicatelor, însă, Agenția Servicii Publice (ASP) aplică regula comună pentru înregistrarea persoanelor juridice și, organizațiile sindicale, la depunerea documentelor respective, urmează să prezinte documentul care confirmă achitarea taxei de înregistrare, în sumă de 1149,00 de lei. Această condiție, care potrivit ASP, reiese din Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali nr. 220/2007, constituie un impediment grav în realizarea dreptului salariaților de a întemeia sindicate și o încălcare a normelor internaționale, la care Republica Moldova este parte (și anume, Convenția nr. 87/1948 a Organizației Internaționale a Muncii privind libertatea sindicală și apărarea dreptului sindical). Potrivit acestei Convenții, dobândirea personalității juridice de către sindicate trebuie să fie doar o chestiune de formalitate, care să nu constituie un obstacol considerabil în dobândirea acestui statut.
Practica legislației naționale anterioare, mai exact până în 2018, nu a prevăzut plata unei asemenea taxe pentru sindicate. Mai mult, la moment, organizația sindicală este unica organizație necomercială care achita taxa de înregistrare de stat în sumă de 1149 de lei. Pentru comparație servesc unele exemple: în baza Legii nr. 86/2020 și a Legii nr. 125/2007 organizațiile necomerciale și cultele religioase sunt scutite de taxa de înregistrare de stat.
De asemenea, Legea sindicatelor prevede o listă scurtă, compusă din 3 acte care trebuie prezentate pentru înregistrare, însă, organizațiile sindicale sunt impuse să prezinte 8 acte, care de fapt sunt valabile pentru înregistrarea persoanelor juridice (fondate în scop comercial) și nicidecum al sindicatelor. Un exemplu în acest sens, servește cerința privind prezentarea „actului ce atestă acordarea sediului”. Sau, în cazul când salariații nu dispun de un imobil în proprietate, sau conducătorul nu dorește să-și expună acordul pentru oferirea sediului, cerința rămâne neîndeplinită.
O altă problemă discutată ține de organizațiile sindicale constituite până în 2016, în baza statutelor Federațiilor sindicale de ramură. Acestea, în cazul schimbării conducătorului sunt impuse să-și redobândească personalitatea juridică, în baza prevederilor legislației în vigoare, adică, neținându-se cont de principiul neretroactiv al legii.
În acest sens, CNSM a solicitat amendarea art. 10 din Legea sindicatelor pentru ca organizațiile sindicale primare să fie scutite de taxa de înregistrare de stat; simplificarea modalității de dobândire a personalității juridice de acestea; recunoașterea personalității juridice a sindicatelor constituite în baza prevederilor legale, în vigoare până la 16.12.2016.
Ca rezultat al discuțiilor întrevederii, CNSM a primit asigurări că propunerile sindicatelor „vor fi examinate astfel încât să fie excluse dificultățile realizării dreptului la constituire a organizațiilor sindicale cu statut de persoană juridică”.
Menționăm că în cadrul întrevederii au mai participat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM și Eugen Covrig, șef al Departamentului Juridic din cadrul CNSM.
Departamentul mass-media și relații internaționale
Abonați-vă la canalul nostru pe Telegram https://t.me/sindicatemd