Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicatele sunt solidari cu Ucraina, ajutând refugiații

03.03.2022

IMG_8970

Cunoscută drept una dintre cele mai apreciate stațiuni balneare din Republica Moldova, vizitată anual de mii de persoane, Sanatoriul „Bucuria-Sind” găzduiește în aceste zile sute de cetățeni ai Ucrainei, care au fugit din calea războiului în Moldova pentru a găsi un refugiu s-au sunt în trecere, pentru a se deplasa ulterior spre alte state europene.

Elena, refugiată: Sunt aici cu cei doi copii. Soțul a rămas acasă. Vom sta la sanatoriu câteva zile, după care vom pleca în România, acolo unde avem rude care ne așteaptă. Am fost primiți foarte bine. Sunt condiții bune. Avem unde dormi, mâncare caldă, în odăi avem toate cele necesare. Suntem foarte recunoscători pentru modul cum am fost primiți la sanatoriu.

Irina, refugiată: Venim din Odessa. Am ajuns anevoios. La graniță erau cozi mari. Prin intermediul rețelelor sociale am găsit un grup de voluntari care ne-au îndreptat spre acest sanatoriu. Suntem ajutați la fiecare pas. Oamenii sunt deschiși și primitori. În fiecare secundă vreau să le spun moldovenilor un mare „mulțumesc” pentru căldura lor în aceste zile grele pentru noi.

Elena, refugiată: De la graniță am fost ajutați de voluntari. Am ajuns la sanatoriu unde suntem cazați gratuit. Condițiile de cazare sunt excelente. Administrația este foarte atentă și ne oferă tot suportul. Vom pleca mai departe spre Varșovia, Polonia, acolo unde este stabilită fiica. Ne dorim pace.

Vitalie, refugiat: Am reușit să ajungem aici cu toată familia. Suntem recunoscători fără margini tuturor moldovenilor care ne ajută. Cu mâncare, transport, acces la comunicații. Suntem în război și este foarte important să știi că cineva te ajută. Condițiile la sanatoriu sunt foarte bune. Copii au găsit o mică oază de liniște unde se pot sustrage de la gândurile despre război care ne macină pe toți. Când se va încheia războiul vom reveni aici și vom recomanda prietenilor noștri să viziteze acest sanatoriu minunat.

Alina, refugiată: Am traversat granița împreuna cu fiica. Am mers prin ploaie, cu bagajele după noi. Sunt oameni care ne ajută, dar sunt și oameni dubioși de care trebuie să ne ferim. La sanatoriu totul ne place, mâncarea este gustoasă, oamenii au o atitudine binevoitoare față de noi. Mai departe vom merge la rude care locuiesc în Europa.

Potrivit lui Sergiu Costin, director al stațiunii „Bucuria-Sind”, în aceste zile Sanatoriul a devenit un centru de plasament pentru refugiații din Ucraina. La moment (02.03.2022) sunt cazate peste 140 de persoane, iar cifrele se schimbă în fiecare zi. Unele persoane stau la sanatoriu mai multe zile, altele pentru un timp mai scurt și pleacă spre alte state. O bună parte dintre ei se îndreaptă spre Polonia, Bulgaria, Germania.

“Este o mare tragedie pentru toată lumea. La sanatoriu preponderent sunt mame cu copii. Noi le oferim cazare, alimentare de trei ori pe zi, apă caldă, cazare în odăi unde sunt condiții foarte bune. Postul de gardă activează 24 din 24 și este disponibil să-i ajute în caz de urgențe. Populația, în special localnicii, sunt foarte receptivi. Vedem o mobilizare extraordinară din partea populației care se implică și ne ajută. Ne aduc diferite produse alimentare, produse de igienă personală, jucării pentru copii, haine groase. Au reacționat prompt mai multe organizații, inclusiv centre sindicale național ramurale. Conducerea CNSM monitorizează în permanență procesul pentru a acorda tot ce este necesar refugiaților.”, a spus Costin.

Sindicatele se solidarizează cu eforturile autorităților naționale în vederea susținerii cetățenilor ucraineni, refugiați pe teritoriul Moldovei. CNSM și Centrele Sindicale Național-Ramurale au lansat recent și o campanie de susținere a refugiaților. Centrele Sindicale Național-Ramurale pot transfera mijloacele financiare cu destinație specială la contul bancar al CNSM. În același timp, Confederația vine cu un apel către organizațiile sindicale primare și membrii de sindicat să contribuie în măsura posibilităților la eforturile CNSM pentru implementarea măsurilor de suport indispensabile refugiaților din țara vecină.

Mijloacele financiare parvenite vor fi gestionate separat în evidența contabilă a CNSM și vor fi utilizate prin decizia conducerii CNSM în dependență de necesitățile stringente pentru finanțarea serviciilor acordate refugiaților (procurarea produselor de primă necesitate, precum și acoperirea cheltuielilor comunale de către sanatoriile din subordinea CNSM, care acordă refugiaților locuri de cazare cu titlu gratuit).

Amintim că la data de 25 februarie 2022, Comitetul Confederal al CNSM a adoptat o hotărîre cu privire la susținerea cetățenilor ucraineni refugiați din cauza războiului. Conform acesteia, se acordă spațiu de cazare refugiaților în Sanatoriul „Nufărul Alb” din or. Cahul, în Stațiunea balneară „Bucuria-Sind” din or. Vadul-lui-Vodă, în Stațiunea balneoclimaterică „Codru” din s. Hîrjăuca, raionul Călărași.

Precizăm că, conform pct. 19 din Dispoziția Comisiei Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 24.02.2022, autoritățile publice locale, instituțiile publice, companiile cu capital de stat și organizațiile sindicale vor pune la dispoziția structurilor teritoriale de asistență socială obiective de cazare din subordine pentru crearea Centrelor de plasament temporar pentru refugiați.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, din 02.03.2022, peste 51 de mii de refugiați ucraineni, printre care 19 mii de copii, se află în Moldova. În perioada 24-2 martie pe teritoriul Moldovei au intrat peste 112 000 mii de cetățeni ai Ucrainei. Au părăsit teritoriul Moldovei peste 60 000 mii de ucraineni. Conform datelor Organizației Națiunilor Unite, numărul de refugiați ucraineni care fug din țară crește rapid și a ajuns la peste 660 000 mii de persoane.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Abonați-vă la canalul nostru pe Telegram https://t.me/sindicatemd