Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicatele susțin dezvoltarea competențelor profesionale ale tinerilor prin promovarea învățământului dual

14.09.2018

5

Tinerii care aleg învățământul profesional tehnic dual beneficiază de un set de oportunități de dezvoltare profesională și își sporesc șansele de ași găsi un loc de muncă bine plătit în Republica Moldova. De aceasta s-au convins astăzi, 14 septembrie, membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), care au efectuat o vizită de lucru la Școala Profesională din or. Orhei și la Uzina constructoare de mașini S.A. “ASPA” din aceiași localitate, unde au fost familiarizați cu modul cum este dezvoltat acest tip de învățământ.

Precizăm că învățământul profesional tehnic dual este o formă de organizare a învățământului profesional, care se desfășoară concomitent în școală și la întreprindere (30% în instituțiile de învățământ, 70% la unitățile economice), la cererea angajatorului, în baza parteneriatelor între agenții economici cu școlile profesionale. Autoritățile educaționale sunt responsabile de formarea teoretică tehnică, iar angajatorii – de formarea practică la locul de muncă. Organizarea, durata, conținutul programelor de pregătire și modalitățile de certificare a pregătirii profesionale se stabilesc prin consultarea agenților economici. Învățământul profesional tehnic dual reprezintă un concept inovativ, inspirat de modele aplicate cu succes în mai multe țări din Europa de Vest, de pregătire a forței de muncă calificate, conform necesităților angajatorilor locali și investitorilor străini.

În cadrul unui panel de discuții, cei prezenți, reprezentanți ai administrației publice locale, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, patronatului, experți în domeniul învățământului, au analizat obiectivele privind dezvoltarea pieței muncii și desfășurarea activităților comune ale partenerilor sociali vizând formarea profesională tehnică prin învățământ dual.

Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a accentuat că învățământului dual este unul de perspectivă, deoarece are un potențial sporit care poate contribui la dezvoltarea pieței muncii în Republica Moldova. “Învățământul profesional tehnic dual este în atenția mișcării sindicale și susținem demersurile în această direcție. Implementarea unor mecanisme concrete de dezvoltare a învățământului dual în Republica Moldova va oferi o serie de beneficii de lungă durată, atât pentru salariați cât și pentru angajatori”, a accentuat Petru Chiriac.

Sergiu Munteanu, directorul Școlii Profesionale din or. Orhei, a comunicat că în luna mai curent, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a lansat la instituția pe care o conduce campania de promovare a învățământului dual, cu genericul ,,Înveți, Muncești, Câștigi”, de care beneficiază elevii care își fac studiile la școala profesională din Orhei și din alte localități. Campania națională de informare „Înveți, Muncești, Câștigi” își propune promovarea învățământului dual despre oportunitățile acestei forme alternative de învățământ pentru toți actorii implicați, având drept scop atragerea unui număr sporit de elevi în educația profesional tehnică în sistem dual.

La Uzina constructoare de mașini S.A. “ASPA”, unde activează peste 170 de salariați, partenerii sociali au discutat cu administrația societății despre perspectivele de dezvoltare a învățământului profesional tehnic dual, modalitățile prin care ar putea fi impulsionat acest tip de învățământ în țara noastră, pentru a stimula tinerii din regiune să participe la programele educaționale care le permite să lucreze în timp ce studiază și să fie plătiți ca să învețe.

Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, actualmente, peste 660 de elevi își desfășoară studiile la 21 de programe de formare profesională prin învățământ dual, care se realizează în parteneriat cu 19 instituții de învățământ și 43 de agenții economici, în condițiile în care în anul precedent de studii această formă de instruire se realiza la 9 programe de formare profesională prin cooperarea dintre 8 instituții de învățământ profesional tehnic cu 15 agenți economic.

În Republica Moldova învățământul dual a fost lansat la 1 septembrie 2014, la  școală profesională numărul 5 din Bălți, în parteneriat cu întreprinderea germană ”Draexlmaier”, unul dintre cei mai  mari investitori în Zona Economică Liberă Bălți.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM